Site icon podunavlje.info

Ministar kulture i informisanja na Voždovim danima u Velikoj Plani

VELIKA PLANA, 26. jul 2019 – Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević posetio je danas opštinu Velika Plana povodom održavanja sada već tradicionlane manifestacije „U slavu velikog Vožda“, koja u Plani traje tokom ove nedelje.

Vukosavljević je, u društvu predsednika opštine Velika Plana Igora Matakovića, prisustvovao parastosu na grobu Vožda Karađorđa u Radovanjskom lugu. Parastos je održan u okviru celodnevnih aktivnosti upriličenih povodom obeležavanja godišnjice smrti vođe Prvog srpskog ustanka.

Vukosavljević je pred punom Bibliotekom „Radoje Domanović“, koja veliku pažnju posvećuje promociji književnog stvaralaštva, u prisustvu vršioca dužnosti direktora biblioteke Mirjane Bojković,  održao predavanje na temu „Negujmo srpski jezik“. Ministar kulture je skrenuo pažnju na pojavu koja je u jeziku odavno primetna, a koja dovodi do toga da se sve manje obraća pažnja na kulturu izražavanja, dodavši da je česta upotreba slenga i kolokvijalnih izraza, neknjiževnog govora i tuđica. Kultura govora posustaje u odnosu na standardni jezik, normiranu gramatiku i pravopis. Nailazimo na stilske greške i veliki broj stranih reči, istakao je ministar kulture.

Prema njegovim rečima, osnovna ideja akcije „Negujmo srpski jezik“ jeste da se skrene pažnja na jezičke nedoumice i da se pomogne građanima, prvo Beograda, a zatim i drugih gradova, da te nedoumice reše. Vukosavljević je podsetio prisutne na to da je akcija u koju se sa elanom i radošću uključio veliki broj poznatih ličnosti, započeta 2015. godine i da je od te godine uspela da se proširi ne samo po celoj Srbiji, već je dobila i internacionalni karakter, okupljajući Srbe u dijaspori i bodreći ih da neguju pravilan govor. Cilj ove akcije, kako je naglasio, jeste očuvanje i razvijanje srpskog jezika kao dela srpskog kulturnog nasleđa i negovanje jezičke kulture. On je kao jedan od prioritetnih ciljeva akcije „Negujmo srpski jezik“ naveo i jačanje statusa ćiriličkog pisma, koje je, kako je upozorio, sve manje u upotrebi. Vukosavljević je podsetio da je zbog toga Ministarstvo kulture i informisanja podnelo Vladi Srbije inicijativu za usvajanje Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisama, čiji je cilj bolje regulisanje statusa ćirilice. Ministar kulture je, skrećući pažnju na izuzetan značaj jezika i ćiriličkog pisma, ocenio da narod definiše jezik, koji se prenosi nasleđem, dugo istorijsko trajanje i zajednička sećanja. Ćirilica je osobeno pismo srpskog naroda i srpske kulture, ona jeste osnovno identitetsko obeležje našeg naroda, poručio je Vukosavljević.

Obeležavanjem „Voždovih dana“ čuva se sećanje na dan ubistva Karađorđa u Radovanjskom lugu, a taj događaj je, kako mnogi smatraju, u velikoj meri odredio sudbinu Srbije, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture i informisanja.

Informacija i foto: Vlada Srbije

Exit mobile version