Zbogom klasičnim sijalicama, samo neon i LED od iduće godine

BEOGRAD, 25. jul 2019 – Stara sijalica sa užarenom niti neće se više koristiti u Srbiji od sredine sledeće godine, rečeno je na panelu „Energetska efikasnost i pravilno korišćenje struje“ koji je održan danas u organizaciji dnevnog lista „Blic“.

Učesnici panela bili su Radovan Stanić, direktor za snabdevanje električnom energijom u EPS, Miloš Banjac, pomoćnik ministra za rudarstvo i energetiku, Sektor za energetsku efikasnost i obnovlјive izvore energije  Jovanka Atanacković, pomoćnik ministra u Ministarstvu građеvinarstva, saobraćaja i infrastrukture i  Aleksandar Jovović, redovni profesor na Mašinskom fakultetu, a panel je moderirala Suzana Lakić, urednik „Blic Biznis online“. 

Sijalica sa užarenom niti troši pet puta više energije od neonske, a čak deset puta više od LED sijalica, tako da će ova odluka, kako je na panelu zaključeno, značajno uticati na energetsku efikasnost.

Inače, stanovnici Evropske unije još od 2009. godine, umesto standardnih sijalica, koje se kod nas još uvek većinski koriste, kupuju halogene i LED. Naime, tada je stupila na snagu zabrana upotrebe „obične“ rasvete. Od septembra 2018. i halogene sijalice su zabranjene, tako su ostale samo LED.

Foto/ilustracije: pixabay.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!