„Pričom o Svetom Savi“ završen šesti Teatar u tvrđavi

SMEDEREVO, 15 jul 2019 – Sinoć je, zbog kiše umesto u Tvrđavi kako mu ime kaže, u Centru za kulturu, završen šesti po redu pozorišni festival Teatar u tvrđav“ predstavom za decu i odrasle „Priča o Svetom Savi“, Bratislava Petkovića u izvođenju Malog pozorišta Duško Radović.

Tako je poslednjeg dana festivala, publika imala priliku da pogleda priču o duhovnom zaštitniku svih Srba, Svetom Savi, koji se izborio za autokefalnost srpske crkve i postao njen prvi poglavar i zakonodavac. Glavnog junaka, Rastka/Savu tumači mladi glumac Bogdan Bogdanović, dok ostatak podele čine Nebojša Ljubišić (Nemanja), Aleksandra Anđelković (Ana), Saša Kuzmanović (Nikanor), Lazar Miljković (Jovan) i Katarina Dimitrijević (Đurđinka).

„Još kao osnovac sam učestvovao u priredbama u čast Svetom Savi i gotovo uvek sam imao osećaj da su programi slabi i nedostojni imena svetitelja. Ovo je pokušaj da se priča o Svetom Savi ispriča na drugačiji način“, kaže autor „Priče o Svetom Savi“ Branislav Petković, nekadašnji ministar kulture i selektor Nušićevih dana.

Ovogodišnji festival bio je revijalnog karaktera, a publika je u toku prethodnih pet dana imala priliku da pogleda „Žene iz Troje“, koprodukciju Narodnog pozorišta iz Prištine i Narodnog pozorišta Timočke krajine „Zoran Radmilović“, reditelja Nebojše Bradića, predstavu „Otac“, po delu Augusta Strindberga, u režiji Miloša Jagodića, „Lutku“ rađenu po tekstu Mira Gavrana a u izvođenju i režiji Bojana Dimitrijevića i Nevene Vukes,  kao i Krležin komad „U agoniji“ u režiji Ane Đorđević.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!