Planinari „Čelika“ na pohodu Juhorskom transverzalom

SMEDEREVO, 14. jul 2019 – Planinarski klub Runolist iz Jagodine organizovao je pohod Juhorskom transverzalom, dvodnevnu akciju u kojoj je učestvovalo 13 članova Planinarskog sportskog kluba „Čelik“ iz Smedereva.                                             

Skup planinara bio je u manastiru Sveti Nikola u selu Svojnovo, na obroncima planine Juhor. Prvobitna crkva, zadužbina kneza Lazara, na mestu današnjeg manastira, sagrađena u 14. veku, bila je posvećena rođenju Presvete Bogorodice i zvala se Mala Gospojina. Turci su srušili crkvu, a obnovio je Karađorđe. Prema predanju, kada je Karađorđeva vojska zanoćila na mestu  porušene crkve, Voždu se u snu javio Sveti Nikola i rekao mu da na tom  mestu podigne ponovo crkvu i posveti je njemu, što je Karađorđe i uradio  1812. godine. 

Na pešačku turu krenulo se sa kote 265 mnv., starim makadamskim putem kroz šumu, a iznad Crvenog potoka. Kretanje sve postepeno  uzbrdo, čas kroz šumu, čas preko livada sve do Malog Vetrenu na 735 mnv, gde se , sa suprotne strane nalazi vidikovac sa koga se pogledon doseže do Rtnja, Paraćina, meandera Morave…  Bez pauze nastavlјa se stazom do Velikog Vetrena 774 mnv.

U povratku najpre se stiže do mesta za izletnike, sa kog se krenulo na vrhove, a odatle put se odvaja ka Zmajevcu 686 mnv. Zmajevac je KT 7 ove transverzale, nastavlјa se makadamskim putem, malo nizbrdo, malo šumom, a na mestima i livadom, odakle se skreće na usku stazu koja vodi ka vrhu Bukovica. Prolazi se iznad izvora Kazanskog potoka koji je sa desne strane pravca kretanja planinara. Na vrh 686 mnv (visina kao Zmajevca), izlazi se  i bez pauze nastavlјa dalјe.

Na tom putu nailazi se na šumske kornjače, koje su izašle na pašu. Prisustvo planinara ih je uznemirilo, pa su bojažlјivo uvlačile glave u svoj zaštitni oklop. Tako, tim putem izlazi se na vrh Jelenjak 528 mnv, koji je KT 9 Juhorske transverzale. Serpentinskom stazicom stiže se do reke Velika Grača, posle nekih 700-800 metara i do mesta  spajanja Velike i Male Grače, koje odatle čine Belu Graču. Dalјe, makadamskim putem, pa asfaltom, dolezi se u selo Beočić, sa pređenih oko 22 km. Ovde se, u prodavnici, čuva pečat KT 8 i KT 9, koji se utiskuju u dokumenta.

Put dalje vodi, pored Županjevačke reke, do manastira Ivković. Po predanju manastir je podigao Sveti knez Lazar. Obnovio ga je Ivko Kovandžija pčelar, pošto su Prvobitni manastir Turci su srušili. Ivko je zamolio turske vlasti da mu dozvole da na ruševinama sagradi današnju crkvicu, po predanju, za ovo odobrenje je išao pešice u Carigrad. Nakon pređenih blizu 26 km sa 920 m uspona, za 8 i po sati pešačenja i uživanja u prirodnim lepotama Juhora.

Fotografije su iz arhive članova kluba

                                                                                            

Skorašnji članci

error: Content is protected !!