Paraolimpijske igre, prvi put održane u Smederevu

SMEDEREVO, 11. jul 2019 – Udruženje distrofičara grada Smedereva “Bolji život” organizovalo je danas u Tvrđavi prve paraolimpijske igre u Smederevu. Smederevske paraolimpijske igre okupile su takmičare koji su se nadmetali u tri discipline: pikado, pločice i viseća kugla.

Pikado je standardni, a viseća kugla se boduje tako što u povratku obara čunjeve. Disciplina pločice je takmičenje u bacanju metalne pločice na obeleženu dasku sa deset polja i najviše podseća na nekada popularnu igru “bliške”. Ako pločica stane na kant, takmičar dobija duplo, dvadeset poena.

Baca se šest puta u svim disciplinama i nakon toga se sabiraju bodovi, pojasnio je za Podunavlje.info Vlado Dodić, predsednik Udruženje distrofičara grada Smedereva “Bolji život”.

– Ima nas danas ovde više od trideset, što je za prvi put sasvim zadovoljavajući broj. Najviše interesovanja je za viseću kuglu, ali i za pločice, jer se nadmetanje u toj disciplini organizuje prvi put kod nas. Nadamo se da će ovo takmičenje da zaživi, da će sledeće godine biti još masovnije, sa više takmičara, ali i gostiju – kaže Dodić.

Ranije su paraolimpijske igre organizovane na Grzi, sa više disciplina, a sada su prvi put u Smederevu jedan dan, zbog smeštajnih kapaciteta, objašnjava Dodić. Pravo nadmetanja imaju sve osobe sa invaliditetom sa područja grada Smedereva, ali je takmičenje otvorenog tipa, pa su dana u Tvrđavi bili i učestvovali i gosti iz prijateljske organizacije iz Petrovca na Mlavi.

Mada rezultati nisu bili u prvom planu, bitnije je bilo druženje, na kraju da spomenemo i pobednike. Najbolji u pikadu bio je Vlasta Filipović, u visećoj kugli Kristijan Tomić, a u pločicama naš sagovornik Vlado Dodić.

Foto: Podunavlje.info

Skorašnji članci

error: Content is protected !!