Novo viđenje Strindbergovog „Oca“ stiglo iz Leskovca

SMEDEREVO, 11. jul 2019 – Program Teatra u tvrđavi nastavljen je ovog četvrtka predstavom „Otac“, koju je po delu Augusta Strindberga, prvi put igranom pred kraj pretprošlog u skladu sa 21. vekom režirao Miloš Jagodić a izveo ansambl leskovačkog Narodnog pozorišta.

Kako je sam reditelj rekao, ovaj tekst može da se radi na hiljadu načina, a ovaj koji su izabrali, sudeći po reakciji publike, jedan je od onih pravih.

„Naša verzija je vrlo emotivna, dramska i dramatična priča sa elementima trilera. Ima i melodramskih momenata, jer je to, ipak, jedna porodična priča. Nema tu zakukuljenih i zamumuljenih stvari, kakvih je danas mnogo u pozorištu. Ovo je jedan realističan komad, a opet sa pokušajem da dostigne neku poetsku stranu kroz univerzalnu dramatičnu priču o borbi između polova“, objasnio je Jagodić.

Glumačka ekipa, sačinjena od široj publici uglavnom manje znanih imena i lica, Dragan Marjanović, Suzana Grujić, Petra Dimitrijević, Ivan Janković, Filip Radivojević, Dušica Milošević i Predrag Smilјković, ako se izuzme ovaj poslednji. A njega znaju iz sasvim drugo konteksta, kao Tihomira Stojkovića zvanog Špic iz „selo Stajkovac“ u seriji „Porodično blago“, ali ovde je imao manje značajnu i sasvim drugačiju ulogu, koju je, baš kao i svi pomenuti članovi ansambla, izvrsno izneo.

Inače, „Otac“ je bio prva premijera Narodnog pozorišta u ovoj godini, priređena u čast i baš na datum 170 godina od rođenja Augusta Strindberga, 22. januara.

Ovog petka pred Smederevcima će biti predstava „Lutka“, po tekstu Mira Gavran, režirali su je i u njoj igraju Boris Dimitrijević i Nevena Vukes.

Foto: Nenad Tepavčević Tepa JP Smederevska tvrđava

Skorašnji članci

error: Content is protected !!