Site icon podunavlje.info

Preko Dunava: Rumuni dolazili da rade kod nas za jednu „črvenu“, a sad…

11. jul 2019 – Poslodavci tvrde da je teže nego ikada da se pronađu novi radnici u Rumuniji u sektorima kao što su građevinski radovi ili brodogradnja, zbog čega žele da dovedu strane radnike, a rumunska vlada je najavila da će povećati kvote za zapošljavanje stranih radnika koji nisu iz EU za 50 odsto. To praktično znači da će biti odobreno 30.000 radnih dozvola, piše Biznis Rivju (Business Review), a prenosi novaekonomija.rs.

Razlog je navodno veća potražnja lokalnih kompanija za radnicima koje tvrde da su pogođene krizom radne snage.

„Dovođenje stranih radnika je jedina kratkoročna opcija za Rumuniju, jer su polovina nezaposlenih  alkoholičari i nisu sposobni za rad“, izjavio je Dragos Anastasiu, vlasnik Eurolines grupe.

Vlada Rumunije je planirala da ove godine izda 13.500 radnih dozvola, ali je u januaru odlučila da podigne broj na 20.000.

Tokom poslednjih nekoliko godina, Kina i Turska bile su dve vodeće zemlje odakle u Rumuniju stižu radnici migranti. Međutim, Vijetnam, Šri Lanka, Indija i Nepal sada mogu postati glavni izvori radne snage za rumunske kompanije.

Ministarstvo rada tvrdi da je na raspolaganju skoro 60.000 radnih mesta, a kompanije koje ih nude nikada ne pronalaze radnike.

Foto/ilustracija: pixabay.com

Exit mobile version