„Ženama iz Troje“ počelo šesto izdanje Teatra u tvrđavi

SMEDEREVO, 10. jul 2019 – Drevno zdanje i ovog leta je domaćin pozorišnog festivala Teatar u tvrđavi. Ove srede festival je otvoren predstavom „Žene iz Troje“, a uvodnu reč i čast da otvori festival imao je Predrag Radonjić, upravnik Narodnog pozorišta Priština, koje je u koprodukciji sa Narodnim pozorištem Timočke Krajine „Zoran Radmilović“ iz Zaječara oživelo ovu antičku tragediju.

– Razmišljajući o nečemu što povezuje Smederevo i Gračanicu iz koje mi dolazimo, shvatio sam da mi živimo pod senkom jednog od naših najlepših manastira, iz četrnaestog veka, a da mi ovde treba da igramo predstavu u veličanstvenom ambijentu ove vaše Smederevske tvrđave. To činimo slaveći savremeno stvaralaštvo, obrađujući na savremen način komad koji je napisan pre više od dve hiljade godine, povezujući svetsku kulturnu baštinu sa našom, koja je njen deo – kazao je Radonjić proglašavajući festival otvorenim.

Po prevodu Danila Kiša, čuveno Euripidovo delo adaptirao je i režirao Nebojša Bradić. I osavremenio, kako je direktor pozorišta iz Prištine rekao, počev od same scene do kostima, pa tako Grci koji dolaze da uzmu Trojanke izgledaju kao ovovremeni japiji.  Jer, trojanske žene su žrebom podeljene među pobednicima kao robinje, a radnja drame je tako univerzalno postavljena da se može događati svuda i u svakom vremenu, u svakom ratu pa i ovim najnovijima. A svi ratovi su apsurdni, ono što iz njih proizađe, njihove posledice još i više, poruka je koja se ne nameće gledaocu nego se sama preporučuje.

Glumački ansambl „Žena iz Troje“, da ne ostanu nespomenuti, čine Ivana Kovačević, Ana Bretšnajder, Milena Jakšić, Isidora Građanin, Igor Damnjanović, Nebojša Đorđević, Miloš Đuričić, Miloš Tanasković, Irena Stanković, Viktorija Arsić, Jelena Orlović, Tamara Tomanović, Olivera Bacić i Katarina Jeličić.

Do kraja festivala publika će moći da pogleda još četiri predstave. Ovog četvrtka je to „Otac“ u izvođenju Leskovačkog narodnog pozorišta i režiji Miloša Jagodića. Sledi komedija „Lutka“ reditelja Bojana Dimitrijevića i Nevene Vukes, rađena po tekstu Miro Gavrana. Četvrtog dana festivala na programu je predstava po delu Miroslava Krleže „U agoniji“, u režiji Ane Đorđević, a festival će biti zatvoren komadom za decu i odrasle„Priča o Svetom Savi“, pisca Bratislava Petkovića, a u izvođenju Malog pozorišta Duško Radović.

Foto: podunavlje.info

Skorašnji članci

error: Content is protected !!