Site icon podunavlje.info

Lepa (fudbalska i ne samo fudbalska) priča, koja se nastavlja

SMEDEREVO, 10. jul 2019 – Tridesetak mališana iz Kanade, raznih nacionalnosti, dobrim delom srpskog porekla, boravi ovih dana u Srbiji. U fokusu im je fudbal, zbog njega su zajedno na Zvezdinom kampu koji se završava u petak. Sreli smo ih u Smederevskoj tvrđavi, gde im je Goran Jovšić, direktor Javnog preduzeća koje brine o ovom istorijskom spomeniku, u kratkim crtama predstavio to srednjevekovno zdanje, kojim su bili fascinirani.

Nikola Paunić je trener i jedan od osnivača FK Stella Rosa u Torontu, u Kanadi. Danas su odigrali prijateljsku utakmicu sa mladim fudbalerima iz smederevskog kluba Cepelin, pre no što su posetili dvor despota Đurđa Brankovića.

„Radimo sa podmlatkom, decom do 14 godina, raznih nacionalnosti, ima i naše dece. Danas smo igrali sa smederevskim dečacima iz Cepelina, a prethodno smo učestvovali u kampu Crvene zvezde u Beogradu. Ukupno smo ovde 13 dana, a kamp, odnosno karantin je trajao šest dana. Posle toga smo imali nekoliko prijateljskih utakmica. Ovo je veoma značajno iskustvo za naše dečake.“

Paunić je naglasio da su danas u Smederevu zahvaljujući Vladimiru Dimitrijeviću, jednom od roditelja mladih fudbalera, koji je napravio kontakt sa smederevskim klubom Cepelin i ugovorio tu prijateljsku utakmicu. Važnije od toga je što je ovo, kako obojica kažu, početak saradnje koja će se nastaviti verovatno već sledećeg leta.

Jednog od kanadskih dečaka, čija je majka Bograđanka, a otac Afrikanac, zamolili smo da nam prenese svoja iskustva.

„Zdravo, ja se zovem Milan Sangam i imam 11 godina, živim sa porodicom u Kanadi. Bilo mi je lepo na kampu. Četvrti put sam u Srbiji i dopada mi se ovde.“

Trener gostiju je istakao da rezultati prijateljskih susreta nisu bili u prvom planu, već je bitno da se deca upoznaju, da igraju i vide različit sistem i način igranja fudbala.  U Srbiju je došlo nekoliko generacija mladih fudbalera, od 2008, 2007. do 2005. godišta.

Naši sagovornici su bili jedinstveni u oceni da su utisci boravka u Srbiji pozitivni i da će se saradnja srpskih i kanadskih fudbalera sasvim sigurno nastaviti, koliko već naredne godine.

Exit mobile version