Svečano otvaranje šestog pozorišnog festivala Teatar u tvrđavi

SMEDEREVO, 9. jul 2019 – Pozorišni festival Teatar u tvrđavi svečano će biti otvoren sutra,  u sredu, 10. jula, u 21 čas u Malom gradu Smederevske tvrđave, najavili su danas organizatori, uz napomenu da će u slučaju loših vremenskih uslova program biti održan u Centru za kulturu Smederevo.

Festival je revijalnog karaktera i održava se u zdanju Smederevske tvrđave, a na festivalu ove godine gostuje pet pozorišnih ostvarenja iz Srbije.

Teatar u tvrđavi otvoriće Euripidova antička tragedija „Žene iz Troje“, rađena u koprodukciji Narodnog pozorišta iz Prištine i Narodnog pozorišta Timočke krajine „Zoran Radmilović“, u režiji Nebojše Bradića. Priča oživljava događaje iz trojanskog rata, o  čuvenom drvenom konju ubačenom u zidine Troje. Ali i o ženama Trojankama, skrećući pažnju na vanvremensku temu besciljno vođenog rata.

“Teatar u tvrđavi je samo jedna od mnogobrojnih manifestacija koje Centar za kulturu Smederevo uspešno organizuje. Radujemo se jer će naš grad ugostiti vrsne pozorišne umetnike koji će u prelepom ambijentu Smederevske tvrđave, zajedno sa našom publikom, oživeti dramske klasike“, kaže Dragoljub Martić, direktor smederevskog Centra za kulturu,.

Posetioci festival imaće priliku da vide i predstavu Leskovačkog narodnog pozorišta ,,Otac’’, reditelja Miloša Jagodića, koja prati večni sukob dve strane, oca i majke, jednog nezadovoljstva naspram drugog. Ovo je mešavina modernog i starinskog pozorišta, a sve po istoimenom tekstu Augusta Strindberga.

Sledi komedija „Lutka“ reditelja Bojana Dimitrijevića i Nevene Vukes, rađena po tekstu Miro Gavrana. Nakon sedmogodišnje veze, glavni lik odlučuje da stupi u vezu sa android najsavršenijom lutkom napravljenom u laboratoriji. Koliko će ga koštati ova odluka i gde će završiti?

Četvrtog dana festivala na programu je predstava po delu Miroslava Krleže „U agoniji“, u režiji Ane Đorđević. Priča prati život muškarca i žene i njihov intenzivni sukob koji zapravo predstavlja paradigmu cele epohe zvane savremeno doba, prikaz kriza i dilema ljudskog bića, koje živi u tehnološki i industrijski drugačijem svetu od onog pre 100 godina. U predstavi glume Marija Vicković, Branko Cvejić i Radovan Vujović.

Komad za decu i odrasle„Priča o Svetom Savi“, pisca Bratislava Petkovića, u izvođenju Malog pozorišta Duško Radović, uči neprolaznim vrednostima značajnim za svakog čoveka. Izuzetno je značajno za jedan narod da se sa generacije na generaciju prenose saznanja o nacionalnom simbolu, duhovnom zaštitniku svih Srba – Svetog Savu.

Sve ulaznice koštaju 200 dinara za pojedinačne predstave, osim za predstavu ,,Priča o Svetom Savi’’ na koju je ulaz besplatan. Ulaznice se mogu kupiti na biletarnici Centra za kulturu Smederevo. U periodu trajanja festivala, od 10 do 14. jula, biletarnica će raditi od 10 do 19 sati. Karte se mogu kupiti i na ulazu u Mali grad Smederevske tvrđave od 19 do 21 sat. Sve predstave su od 21 čas, osim predstave „Priče o Svetom Savi“, koja se igra u okviru porodičnog dana i počinje u 20 sati. Rezervacija karata se može izvršiti pozivom na brojeve 026 4624815 i 064 8295345, ili slanjem mejla na adrese centar@sdkultura.org.rs ibiletarnica@sdkultura.org.rs

Skorašnji članci

error: Content is protected !!