Podizanje nivoa saradnje sa NR Kinom u oblasti energetike i infrastrukture

Izvor: srbija.gov.rs, 7. jul 2019 – Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić sastao se danas delegacijom Nacionalne komisije za reforme i razvoj NR Kine (NRDC), na čelu sa potpredsednikom Ningom Đidžeom.

Antić je tom prilikom izneo opredeljenje Vlade Srbije da je saradnja sa NR Kinom u vrhu prioriteta i podsetio da je tokom prethodne posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića NR Kini, sa predsednikom NRDC Heom Lifengom, potpisao Plan bilateralne saradnje između Vlade Republike Srbije i Vlade NR Kine u okviru Inicijative „Pojas i put“.

On je ukazao na izuzetno visok nivo političkih, partnerskih i strateških odnosa, sa velikim brojem susreta na najvišem nivou, uz podsećanje da su predsednik Aleksandar Vučić i predsednik Si Đinping imali česte susrete tokom prethodnih godina.

Za nas su od izuzetnog značaja preuzimanje Železare u Smederevu od strane kompanije HBIS, kao i strateško partnerstvo Ziđina u kompaniji RTB Bor, ali i dolazak kompanije Šandong Linglong, koja je započela gradnju fabrike guma u Zrenjaninu, izjavio je ministar.

Antić je rekao i da Srbija sa nestrpljenjem očekuje proširenje saradnje sa kineskim kompanijama, kao što je Guangtong New Energy Automobile Co. LTD, koja je partner Ikarbusa, a sa čijim čelnicima je imao priliku da se sretne na u kineskom gradu Landžou.

Srbija je jedan od najsnažnijih partnera Kine u Mehanizmu saradnje Kina + 17 i ključna strateška tačka u realizaciji Inicijative „Pojas i put“ u Centralnoj i Istočnoj Evropi, naglasio je Antić.

Potpredsednik NRDC Ning Đidže istakao je da je zajednički prioritet da se podigne nivo saradnje u oblasti energetike, ali i infrastrukture.

Na sastanku je obostrano konstatovano da su projekti kao što je Železara u Smederevu i strateško partnerstvo u RTB-u Bor izuzetno važni u celoj Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi i da će se podrška za priliv kineskih investicija, posebno onih u oblasti energetike, nastaviti.

Nakon ove posete sa zadovoljstvom možemo da konstatujemo da se svi projekti između NR Kine i Republike Srbije realizuju uspešno i da su među najboljima u okviru Mehanizma Kina + 17, ocenio je Ning.

On je ponovio da su preuzimanje Železare u Smederevu, kao i strateško partnerstvo Ziđina u RTB-u Bor među najvažnijim projektima, a da je plan da Srbija bude među najvećim proizvođačima bakra u Evropi.

Ning Đidže na sastanku je izneo predloge za proširenje kineskih investicija i saradnje u okviru Inicijative „Pojas i put“, kako u energetici, tako i u smislu povezivanja industrija dveju država.

Sastanku je prisustvovala ambasadorka NR Kine u Srbiji Čen Bo, kao i čelnici kompanija HBIS i Ziđin, državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike Mirjana Filipović, državni sekretar u Ministarstvu privrede Milun Trivunac, kao i predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike i Nacionalne komisije za reforme i razvoj NR Kine, navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Skorašnji članci

error: Content is protected !!