Planinari „Čelika“ u pohodu na Durmitorove vrhove

SMEDEREVO, 7. jul 2019 – Planinarski sportski klub „ Čelik“ najavio je da u ovom mesecu organizuje još jednu višednevnu visokogorsku akciju, pored  dvodnevnih na Maglić i Volujak.

Akcija će biti organizovana od 19. do 24. jula, a prvi uspon je na Maglić, na 2.386 mnv. Maglić je najviši vrh Republike Srpske i BiH, Durmitorov komšija. Od njega ga deli reka Tara i Pivska visoravan. Pored njega nanizani su Bioč, Volujak, Vlasulјa i Trnovački Durmitor, a ispod svih njih leži prekrasno Trnovačko jezero u obliku srca.

Sledećeg dana planiran je obilazak znamenitosti Trebinja i eventualno uspon na Leotar  – 1.244 mnv, zatim odlazak u katun na Durmitor.

Naredni vrh koji je u programu akcije je Planinica – 2330 mnv. Poznata je po najbolјem vidikovcu na Durmitoru. Mada je vrlo nezahvalno i skoro nemoguće odrediti koji vidikovac je najlepši, većina „zaraženih“ ovom planinom, a to je poseban planinarski sloj lјudi u koje spada i vodič ove akcije, navodi upravo ovaj vrh kao najlepši vidikovac. Staza ide od Crnog jezera preko Crepulј polјane, Donje i Gornje Ališnice koje su prepune konja, krava, bikova… Ispod vrha lenjo leže Škrčka jezera, levim laktom udarate u Bezimeni vrh 2487 mnv i ostatak SOE. Preko puta je Prutaš 2393 mnv, dalјe desno kanjon Sušice sa zaistinskom prašumom. Staza je duga 20 kilometara.

Narednog dana se penje na Bobotov kuk – 2.523 mnv. To je duža staza za, do skoro, najveći vrh Crne Gore. Pretekla ga je Zla Kolata na Prokletijama sa 2.535 mnv. Tako kažu nadležni, a mi možemo da im verujemo, a i ne moramo. Staza ide od Crnog jezera preko Lokvica i ona je duga 20 kilometara.

Stena na kojoj je izgradio svoj tron zove se Soa nebeska iliti Podupirač neba. To je najveća stena na prostoru stare Jugoslavije, 800 metara visine. Doduše, ima još jedna na Alpima u Sloveniji i tu vlada bespoštedna borba za prvo mesto.

Za 24. Jul planiran je uspon na Minin bogaz  – 2.387 mnv. Minin bogaz se nalazi u samom srcu Durmitorovih vrhova.

U povratku kući predviđen je obilazak Ljutice. To je pritoka Tare na 2 km od Đurđevića Tare mosta ka Mojkovcu. To je najkraća i najjača reka u Evropi. Kažu da je ima u Ginisovoj knjizi rekorda. Duga je oko 150 metara, a ima protok od 100 do 120 kubnih metara u sekundi ili 1.000 do 1.200 litara u sekundi.

Informacija i foto: Srđan Cicmil PSK „Čelik“

Skorašnji članci

error: Content is protected !!