Site icon podunavlje.info

Žetva: Prvi rezultat dobri, cena i ne baš, kažu poljoprivrednici

6. jul 2019 – Žetva je uveliko u jeku, kako možete da vidite i na našim fotografijama koje su načinjene juče u ataru Kovina, a ratare, kao i svake godine u ovo vreme, more iste brige. Država je najavila da će otkupiti 25.000 tona za Robne rezerve po ceni od 20 dinara za kilogram sa uračunatim PDV-om, a na produktnoj berzi prvi ugovori za pšenicu novog roda 2019. godine zaključivani su po jedinstvenoj ceni od 17,30 dinara za kilogram bez PDV-a (odnosno 19,03 din/kg sa PDV-om). Istovremeno, stara pšenica, roda 2018. godine, trgovana je od 21,75 do 21,80 dinara po kilogramu bez PDV-a.

Iako su ove sezone klimatski uslovi bili prilično nepovoljni, stručnjaci predviđaju da će biti dovoljno pšenice za domaće potrebe, pa i za izvoz. Izuzetno visoke temperature proteklih dana prouzrokovale su naglo sazrevanje pšenice i poterale ratare u polja da žanju dok se vreme ne pokvari. Prema procenama stručnjaka, prinosi pšenice i ječma su, kako se sada kreću od 4,4 do 6,2 tone po hektaru, kada se sve uzme u obzir – dobri.

Što se države tiče, Republička direkcija za robne rezerve je oglasila kupovinu do 25.500 tona merkantilne pšenice roda 2019. godine, domaćeg porekla. Cena merkantilne pšenice je, kako je rečeno, 20 dinara sa u cenu uračunatim PDV-om, uskladišteno u silosu ovlašćenog skladištara Direkcije. Rok plaćanja kupljene merkantilne pšenice je do 15 dana od dana dostavljanja kompletne dokumentacije o isporuci merkantilne pšenice Direkciji.

U poljoprivredi kao i u drugim granama privrede važe pravila slobodnog tržišta, ponude i potražnje, u praksi međutim gotovo da nema berbe ili žetve u kojoj se država ne poziva na arbitražu. Za resornog ministra je očekivano to što oni koji kupuju spuštaju cenu, baš kao što se i od poljoprivrednih proizvođača očekuje da uvek traže više, ipak dodaje, država ne beži od intervencije kada dođe do poremećaja na tržištu. Da li će na početku pomenute probleme sa cenom rešiti interventni otkup tih 25.000 tona pšenice, ostaje da se vidi.

Foto: N. P.©

Exit mobile version