Izvoz čelika iz Smedereva u zemlje EU i dalje po starom?

2. jul 2019 – Evropska komisija i dalje radi na reviziji mera koje se odnose na uvoz proizvoda od čelika na tržište EU, onih koje obuhvataju i kvote na izvoz srpske železare, a primena mera se ne očekuje pre oktobra. Ovako glasi vest dana za sve koji su s pažnjom ovih dana pratili događanja u Briselu, ne zbog izbora čelnika Evropske komisije nego zbog smederevske Železare.

Šta to praktično znači? Mere u vidu kvota na uvoz, podsetimo, uvedene su u februaru ove godine, a odnose se na 26 kategorija proizvoda od čelika poreklom iz zemalja izvan EU, uključujući i Srbiju i u priličnoj meri ograničavaju poslovanje Železare. Na proizvođače čelika u Srbiji odnose se kvote za tri kategorije proizvoda: toplovaljane limove i trake, hladnovaljane limove i proizvode od belog lima.

”EU i Srbija imaju, između ostalog, i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, čiji je cilj ekonomska integracija i stabilizacija. Ukoliko uočimo promenu ekonomske perspektive Evropska komisija će pokrenuti reviziju i omogućiti Srbiji korist od toga”, objašnjavaju evropski izvori, a prenosi Tanjug. Istovremeno, premijerka Srbije je, kako je prenela Beta, izjavila „da Srbija ima političke garancije da neće biti negativno pogođena uvođenjem kvota za uvoz čelika u EU, tako da su srpska privreda i železara u Smederevu u vlasništvu kineske kompanije Hbis u ovom trenutku potpuno bezbedne“.

Foto/ilustracija: podunavlje.info+pixabay.com+European Commission

Skorašnji članci

error: Content is protected !!