Istraživanje programa Swiss PRO o napretku u uvođenju eUprave

2. jul 2019 – U čak 90 posto jedinica lokalne samouprave u Srbiji matične knjige su prebačene u elektronski format i povezane na Centralnu servisnu magistralu organa, navodi se u istraživanju Swiss Pro. Kao dobri primeri uvođenja eUprave navedeni su Bečej i Smederevo.

Smederevo je jedna od jedinica lokalne samouprave koje imaju svoj portal eUprave, uklјučujući i onlajn obrazac za prijavlјivanje problema. Obrazac sadrži informacije o tome šta je lični identifikacioni broj (PIN) i jedinstveni matični broj građana (JMBG) (i kako se koriste), uklјučujući upozorenje protiv zloupotrebe, što se kontroliše uvidom u adresu internet protokola (IP) korisnika, navodi se u istraživanju.

Kako bi u narednom periodu pružio podršku jedinicama lokalne samouprave u uvođenju eUprave, program Swiss PRO, koji podržava Vlada Švajcarske, sproveo je od avgusta do decembra 2018. godine sveobuhvatno istraživanje o trenutnom stanju eUprave i eUsluga koje JLS pružaju građanima i privredi, na reprezentativnom uzorku od 60 JLS u Srbiji.

Ono što pokazuju rezultati ovog jedinstvenog istraživanja, jer je uključilo i pružaoce i korisnike eUsluga, jeste velika neujednačenost u nivoima i kvalitetu uvođenja i primene eUprave, kao i u pružanju eUsluga, između različitih delova zemlje.

Program će rezultate i nalaze istraživanja koristiti za pripremu javnog poziva za projektne predloge, i upravo kroz javni poziv pokušati da odgovori na potrebe JLS i da ih podrži u daljem razvoju eUsluga i uvođenju eUprave.

Javni poziv za podršku JLS u jačanju kapaciteta za unapređenje eUprave, biće objavljen u julu 2019. godine. Program Swiss PRO će podržati do 40 JLS za unapređenje tehničke i tehnološke osnove za unapređenje eUprave i pružanje eUsluga građanima, kroz dodelu bespovratnih sredstava za nabavku opreme i pružanje tehničke podrške za razvoj i uspostavljanje interne funkcionalne upravljačke strukture. Javni poziv biće namenjen gradovima i opštinama iz područja delovanja programa koji obuhvata dva regiona Šumadije i zapadne Srbije i Južne i istočne Srbije.

Kratak izvod iz sprovedenog istraživanja sa ključnim rezultatima, možete naći na ovom linku.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!