Svi opadaju, samo Beograd raste

BEOGRAD, 1. jul 2019 – Podunavski okrug jedna je od dvadeset i jedne oblasti u Srbiji koje su u unutrašnjim migracijama izgubile, imaju manje stanovnika nego godinu dana ranije, kažu netom objavljeni podaci Republičkog zavoda za statistiku. U Podunavski okrug doselilo se 1.790 ljudi, a odatle odselilo 2.418. Ako je za utehu, nije to samo ovde slučaj; izuzev Beogradskog regiona i donekle Vojvodine, Južno i Severno bačke oblasti – svi ostali su u minusu. Relativno dobro se drži Nišavska oblast, ali plus od oko 300 ljudi, s obzirom na broj stanovnika i negativan prirodni priraštaj, i ovde su brojke zabrinjavajuće.

U Beograd se za godinu dana doselilo malo fali pa 51.000 ljudi, grad srednje veličine u unutrašnjosti.

Reč je, da ponovimo, o unutrašnjim migracijama, dakle iz oblasti u oblast, one druge migracije, avionske karte u jednom pravcu, nisu u ovom istraživanju obrađene. Ti podaci se baziraju na (neveselim) procenama i nisu predmet obrade, barem ne u ovom istraživanju, niti se ovako detaljno i precizno prezentuju javnosti.

Na kraju i podatak o starosti onih koji se unutar zemlje preseljavaju, kako se može zaključiti – najčešće u Beograd: prosečna starost lica koja su promenila prebivalište je 34,2 godine – za muškarce 34,8 godina, a za žene 33,6 godina

Ako vas zanimaju i ostali detalji ove statistike, možeta da ih pogledate OVDE.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!