Site icon podunavlje.info

Znate li kada imate „jeftiniju struju“, tzv. nižu tarifu?

SMEDEREVO, 29. jun 2019 – Sav izbezumljen, komšija (identitet poznat redakciji) zvao je našeg novinara da se žali kako “lopovluku i marifetlucima javnih preduzeća nema kraja”, navodeći najnoviji primer „jeftine struje“, kako on tvrdi, očigledne ujdurme koju toleriše država, koja i postavlja rukovodeće organe u tim preduzećima. Kakav odnos prema građanima mogu da imaju, pita se komšija, “kad ti isti rukovodioci zapošljavaju, dok traje zabrana zapošljavanja u javnom sektoru, članove najuže familije, ali i zetove, koji to više nisu”…

Komšija ne radi, žrtva je tranzicije, privatizacije i koječega sve ne, porodica se izdržava od jedine plate koju zarađuje supruga, ali zato, kao i svi ostali građani mora da ispoštuje obaveze prema državi, da plati režijske troškove do poslednjeg dinara, u protivnom “u juriš” kreću izvršitelji. Zato se snalazi na sve načine da smanji račune, štedeći na svakom koraku, pa i peglajući noću, po povoljnijoj tarifi, dok supruga odmara za novi radni dan. Skoro mu je bila uskraćena ova “zanimacija“ i mogućnost uštede.

“Besan sam što pokušavaju da prave budalu od mene. Što je najgore, izgleda da u tome uspevaju. Nedavno su u zgradi (sa velikim brojem stanova) iz elektrodistribucije menjali strujomer, koji kontroliše takozvanu ’jeftinu’ struju. Primetio sam od petka da mi tinjalica ne radi. Proverio sam i ustanovio da je ispravna. Naravno, pozovem EPS, gde su mi rekli da će za pet dana (od ponedeljka) ponovo da menjaju taj novi strujomer, za koji se ispostavilo da je neispravan. Do tada nema jeftine struje. Posle toga, pod uslovom da je taj ispravan, neću znati kad je jeftinija tarifa zato što se, kako su rekli u EPS-u, ’tinjalice’ izbacuju iz upotrebe. Pa, kako ću da znam kad imam jeftinu struju? Da im verujem na reč da je od tad do tad”, pita se komšija sav zajapuren i nastavlja pitanjem da li, analogno tome i mi, građani imamo pravo da “na reč” platimo račune, ili u protivnom odmah “seku”.

U konkretnom slučaju, u EPS-u nam je rečeno, do zamene pomenutog brojila, stanari u toj stambenoj zgradi nisu imali “jeftinu” struju. Na naše pitanje da li će potrošači biti obeštećeni, rečeno nam je da se svi koji tako misle, obrate za reklamacije na šalteru broj 7.

Komšija je, nakon toga, reklamirao račun. Stigao mu je posle desetak dana, novi, ispravljeni, po metodologiji koju, osim malog broja zaposlenih u ovom javnom preduzeću, izgleda da niko ne razume. Umesto da bude umanjen, kako je pretpostavio komšija, račun je bio uvećan za stotinak dinara! Šut sa rogatim ne može, kaže komšija, više sebi u brk, kao da se polako predaje sistemu.

“Ovde se osim nemarnosti zaposlenih u javnom preduzeću, koji su oštetili potrošače, onemogućili ih da ostvaruju zakonsko pravo korišćenja povoljnije tarife”, kao da se komšija prenuo iz sna,  “radi i o ukidanju prava na informisanost potrošača o tome kada se isporučuje električna energija po skupoj, a kada po jeftinijoj tarifi”.

Dispečer u ovom javnom preduzeću smatra da je to opšte poznato – niža tarifa je od 22 sata do 6 ujutro. U isto vreme, električari u ovom preduzeću spominju letnju i zimsku nižu tarifu, a na šalteru ovog preduzeća službenik na isto pitanje potrošača kaže da je niža tarifa od 23 do 6. Kome verovati? Posebno kada potrošači nemaju uvid u stanje brojila. Da li vi imate nižu tarifu i kada? Šta biste savetovali komšiji…

Exit mobile version