Alaske večeri 2019 – od petka do nedelje u Donjem Milanovcu

DONJI MILANOVAC, 28. jun 2019 – Alas je reč koja se gotovo izgubila iz našeg svakodnevnog rečnika iako su alasi ljudi koji se bave jednim od najstarijih zanata – ribolovom. Nisu to ribolovci koje možete da vidite na rečnim obalama, već rečni ribari koji svoju egzistenciju obezbeđuju loveći ribu koje danas zovu privrednim ribarima. Želeći da očuvaju tradiciju, budući da su generacije i generacije pre njih živele od privrednog ribolova i da istovremeno ukažu na značaj ribarstva kao privredne grane, ali i u funkciji razvoja ribolovnog turizma, u Udruženju privrednih ribara Donje Podunavlje prošle godine pokrenuli su manifestaciju „Alaske večeri“. Poslednji ovogodišnji junski vikend u Donjem Milanovcu biće u znaku ove manifestacije koja uz takmičarski ima i kulturno-zabavni karakter.

  • „Alaske večeri 2019“ biće svečano otvorene u petak veče uz kulturno – umetnički program, da bi u subotu ujutru startovao početak takmičenja u lovu soma bućkom. Prvi takmičarski dan, što se bućke tiče,  završava se u subotu u podne kada će biti izmeren ulov. Predveče će za decu od 7 do 12 godina biti organizovano takmičenje u pecanju ribe na plovak, kao i takmičenje u pripremi ribe u tanjirači. Takmičenje u lovu soma bućkom nastavlja se u nedelju ujutru, a merenje ulova u podne pokazaće ko je bio najbolji. Nedeljno veče je rezervisano za prezentaciju načina izrade ribarskih alata, pripremu i degustaciju alaske čorbe i školu bućke, a manifestacija se završava kulturno-umetničkim programom na kojoj će biti proglašeni pobednici u lovu soma bućkom – kaže predsednik Udruženja privrednih ribara Donje Podunavlje, Dejan Rančić.

Generalni sponzor „Alaskih večeri 2019“ je Opština Majdanpek, a organizatori Udruženje privednih ribara Donje Podunavlje i Turistička organizacija opštine Majdanpek.     

Foto: Bojan Todorović, tekst: J. B. K.

Skorašnji članci