Potpisivanje peticije protiv rijalitija, a za kulturni i dečji program na TV

SMEDEREVO, 27. jun 2019 – Smederevo se od danas uključuje u „Inicijativu protiv rijaliti programa“. Od 17 sati, na Trgu, pored fontane, biće štand na kome će svi koji se slažu da na srpskim televizijama ima previše rijaliti, a premalo dečjeg i kulturnog programa moći da potpišu peticiju.

Akciju su pokrenuli „Srbija u pokretu“ i Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti, a u Smederevu je propagiraju i pomažu u organizaciji članovi Fejsbuk grupe Slobodan grad Smederevo #970.

Kako se navodi u proglasu koji prati akciju, želja je da se ovom kampanjom vrati kultura na naše “male ekrane”, da se pokaže da i druga strana Srbije postoji,  da se izbori za svoje mesto u javnom prostoru.

Ovo su, taksativno navedeni, ciljevi kampanje:

1. Želimo više dečjeg kulturnog sadržaja (minimum 30 minuta na svim televizijama sa nacionalnom frekvencijom). 
Deca u Srbiji su svakodnevno izložena scenama nasilja i promociji pogrešnih vrednosti što može negativno uticati na njihov razvoj. Naša odgovornost je da im omogućimo alternativu.

2. Zalažemo se za poštovanje zakona 
a. Ne želimo da ukidamo rijalitije, želimo balans! Zalažemo se za manji broj sati prikazivanja rijaliti programa na nacionalnim frekvencijama u periodu od 6 do 22h kako bi više prostora bilo za kulturu. 
b. Zakon se svakodnevno krši (član 68) i da bismo to sprečili zalažemo se za ukidanje uživo prenosa rijaliti programa u periodu od 6 do 22 časa. Ti sadržaji su necenzurisani i najčešći su uzrok kršenja zakona. 
c. Zalažemo se za pooštravanje kazni za nepoštovanje postojećeg zakona. 
Ekspertizu pravnog segmenta pokriva Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti.

Potrebno je da se sakupi 30.000 potpisa za Narodnu inicijativu i ti potpisi fizički predaju Skupštini, a poslanici u Narodnoj Skupštini će tada te zahteve morati da stave na dnevni red Skupštine Republike Srbije, navodi se na sajtu peticije.

Foto/ilustracije: Srbija u pokretu

Skorašnji članci

error: Content is protected !!