Gimnazijalci Velike Plane vršnjacima predstavljaju Ivu Andrića iz svog ugla

VELIKA PLANA, 27. jun 2019 – U Gradskoj biblioteci „Radoje Domanović“ u Velikoj Plani, učenice i učenici Gimnazije, članice i članovi Sekcije za književnost i jezik „Svet reči„, ovog petka, 28. juna, predstaviće publici svog grada život i delo našeg nobelovca Ive Andrića. Književno veče su osmislili gimnazijalci i gimnazijalke: Marija Banović, Ema Todorović, Sofija Pavlović, Magdalena Đorđević i Aleksandar Živojinović zajedno sa mentorkom, profesorkom književnosti Jelenom Zlatkovom. U filmićima igraju i njihovi vršnjaci: Filip Rajić, Jovan Milosavljević, Luka Šarković i Milovan Pavlović. Ovom timu, veliku podršku  je pružio nekadašnji učenik ove škole, Stefan Sih, od koga su mladi imali priliku da uče tehniku snimanja kadrova, montiranja, dizajniranja postera i flajera.                     

Ceo program, koji nosi simboličan naziv „Ivo Andrić iz mog ugla“, pokrenuo je njihovu kreativnost i želju da ovom velikom piscu priđu na nešto drugačiji način. Velika Andrićeva dela koja su obuhvaćena gimnazijskim programom: „Na Drini ćuprija“, „Prokleta avlija“,  „Ex Ponto“, „Most na Žepi“, ali i proza „Jelena, žena koje nema“, bila su inspiracija velikoplanjanskim gimnazijalcima da  delima priđu istraživački, a potom osmisle dramatizacije i filmiće kako bi, prvenstveno svojim vršnjacima, pokazali put ka otkrivanju lepote čitanja velikih pisaca. Ovo je posebno važno ako znamo da danas mladi sve manje čitaju, da se često pribegava skraćenim izdanjima, priručnicima i internetu. Publika će imati prilike da pogleda filmić o nesrećnoj sudbini Fate Avdagine koja, ne želeći da pogazi svoju reč, ali istovremeno  i da ne povredi i oca koji od nje očekuje da se uda, skače sa mosta u Drinu. Most tako postaje tačka koja stoji između Veljeg Luga i Nezuka u koji lepa Fata Avdagina nije želela da „sađe“.  Mladi su inspiraciju pronašli i u delu romana koji je odnosi na tzv. višegradske zakonaše, predstavnike sve tri vere i njihov doček austrijskog komandanta na kapiji koji je, ne sačekavši da pop-Nikola završi rečenicu, samo rekao: „Dobro, dobro…Zaštitu će imati svako ko se bude dobro vladao!“ i, klimnuvši glavom, nastavio put dalje“. 

Pre tačno 105 godina, na Vidovdan, 28. juna 1914, nakon  vesti o sarajevskom atentatu i pogibiji Franca Ferdinanda, Andrić je spakovao svoje oskudne studentske kofere i napustio Krakov. Odmah po dolasku u Split, sredinom jula, austrijska policija ga je uhapsila i odvela u  tamnicu, u kojoj je, kao politički zatvorenik, ostao do marta 1915. godine. U „Ex Pontu“ on piše: „Je li vam se dogodilo da vam uzmu sve – a šta se čovjeku ne može uzeti? – i da vam na dušu polože tešku odornu ruku i da vam uzmu radost i vedrinu slobodna duha; i samu srčanost, koja ostaje kao poslednji očajni dar sudbine, da vam uzmu i da učine od vas nijemo prerano ropče?… Sve je u meni mrtvo; tako mi je dobro. Ne dopire do mene zvuk, umro mi je očinji vid. Sve je ostalo za velikom kapijom koja se zatvorila muklo za mnom. Izgubio sam sve i nisam više čovjek nego nemirna, besana misao koja je potonula i prićutala se na dubokom dnu, a nada mnom su, kao neprozirne zelene mase voda, mir, daljina i zaborav“.

“Mladi okupljeni u ‘Svetu reči’ pokazuju da velikim piscima ne treba da se vraćamo samo u godinama obeležavanja jubileja. O tome svedoči činjenica da je, od 1999. godine, do danas, ova sekcija organizovala više od četrdeset književnih večeri i performansa inspirisanih životima i delima značajnih pisaca od kojih su samo neki: Jovan Dučić, Marina Cvetajeva, Oskar Vajld, Miloš Crnjanski, Danilo Kiš, Isidora Sekulić, Džordž Orvel, Bora Stanković… Generacije gimnazijalaca su godinama, otkad postoji sekcija,  pripremali autorske tekstove koji su nastajali podstaknuti  istraživačkim čitanjem dela, eksperimentisali u formi i pokušavali da mlade, ali ne samo mlade, vrate knjigama i čitanju u vreme kada smo sa svih strana prosto bombardovani drugim sadržajima.  Čitanje treba da postane životna potreba i navika,  a da mladi mogu da budu nosioci pozitivnih promena u svom okruženju, svedoči ova grupa srednjoškolaca koji i u vreme letnjeg raspusta dolaze na probe na kojima na kreativan način provode svoje slobodno vreme razvijajući svoje potencijale. Kroz pokušaj novog pristupa i samoj nastavi književnosti čiji je cilj razvijanje ljubavi prema knjigama i čitanju,  vraćamo se velikim piscima koji nas u svojim delima uče istinskim životnim vrednostima”, kaže za Podunavlje.info Jelena Zlatkova.

Od novembra 2018.  godine, ova generacija članova  Sekcije za književnost i jezik „Svet reči“, publici je predstavila Miloša Crnjanskog i Boru Stankovića. Veče posvećeno Andriću je treće, a do kraja ove kalendarske godine, mladi će predstaviti Isidoru Sekulić, čijim su se delima nekada bavili i oni koji  već desetak godina nisu više velikoplanjanski gimnazijalci i uspešni su u nekim svojim novim životima. Za decembar je planirano veče inspirisano  romanom „Derviš i smrt“ Meše Selimovića.

Foto: Udruženje građana „Svet reči“ Velika Plana

Skorašnji članci

error: Content is protected !!