Site icon podunavlje.info

Skupština Smedereva: Rebalansiran budžet, novi članovi Veća…

SMEDEREVO, 24. jun 2019 – Odbornici smederevske Gradske skupštine sastali su se danas 20. put u ovom sazivu. Proslave jubileja nije bilo, a ni odbornika opozicije, što je doprinelo da se inače obiman dnevni red, bez mnogo zadržavanja diskusijama, pređe do vremena za ručak.

A i tako brojnim tačkama popunjen dnevni red, dopunjen je još jednom; promenjena su dva člana Gradskog veća. Kako se moglo čuti, ostavke na funkcije u Veću podneli su Vladan Popović i Dejan Spasić, jedan zadužen za javna preduzeća, drugi za poljoprivredu, barem se sumnja da su to bila njihova zaduženja, jer ni to nije rečeno, baš kao što i razlozi za njihove ostavke, kao i u nekim ranijim slučajevima, a već je bilo takvih, nisu nešto posebno naglašavani. Umesto njih dvojice, u Veću će biti Dejan Milenković i Jovana Lukić. To je bio predlog gradonačelnice Smedereva Jasne Avramović, koji je, kako je sama za govornicom kazala, „dobila u 10 i 30“. Sve se događa u 10 i 35, po Statutu članove Veća i treba da predloži gradonačelnik, odnosno gradonačelnica, a to da kaže da joj je od vladajuće većine, baš tada, kada je već počela sednica, dostavljen papir sa imenima kandidata, gotovo izvesno joj se nije omaklo da iznese u javnost. Kako bilo, predloženi su prošli glasanje bez problema.

U odborničke klupe se vraća Bojan Teofilović, doskorašnji zamenik gradonačelnice,  koji je takođe bio podnosilac ostavke na funkciju koju je obavljao. Pošto mu je funkcija prestala, ta zamenička koja ga je ograničavala da bude odbornik, danas se još jednom zakleo na odborničku čast.

Najznačajnija tačka, a uvek su to pare, na ovaj ili onaj način, bio je rebalans budžeta. Budžet je, Bogu hvala, uvećan na nekih malo fali pa 4 milijarde i 400 miliona dinara. Tih oko 100 i nešto sitno miliona dinara uvećanja, kako se moglo čuti od izvestioca, uglavnom su posledica transfera sa republičkog nivoa, ali i činjenice da su neke takse zamenjene naknadama, što očigledno nije samo terminološka razlika. Od naknadno, mimo budžetom planiranih a sa republičkog nivoa dobijenih para, 20 miliona dinara će otići za privođenje nameni odmarališta na Rtnju. Grad će za tu namenu dodati još oko 3 miliona. Da li će Skadar na Rtnju najzad primiti mališane posle ove, još jedne novčane injekcije za njegovu obnovu, videće se, svi se nadaju, uskoro.

Opozicije, kako je rečeno, nije bilo u skupštinskoj sali, ali je bilo na improvizovanoj konferenciji za štampu koju su održali članovi odborničke grupe DSS/Dveri. Troje od četvoro odbornika ove grupe je došlo na sednicu, kako su sami kazali, s namerom da ne učestvuju.  Ovu kontradiktornost su objasnili činjenicom da nisu potpisnici sporazuma o bojkutu učestvovanja u skupštinskim zasedanjima na svim nivoima, ali se ovim činom solidarišu s njihovim kolegama koji su rečeni sporazum potpisali. Drugi razlog je, kako su naveli, to što, u ovakvim okolnostima, ovakvom radu Skupštine, kada se maltene na svakoj drugoj sednici smenjuju članovi Gradskog veća i donose odluke koje su posledica nagodbi u vladajućoj većini, ne žele svojim prisustvom da lokalnom parlamentu daju legitimitet.

Exit mobile version