Koncert Ansambla pesama i plesa Vazdušno desantne vojske Rusije

SMEDEREVO, 22. jun 2019 – Ansambl pesama i plesa Vazdušno desantne vojske Rusije održaće sutra, u nedelju 23. juna koncert u Velikoj dvorani Centra za kulturu Smederevo. Početak koncerta zakazan je za 20 sati, ulaz je slobodan, a zainteresovani mogu da preuzmu ulaznice na biletarnici Centra za kulturu.

Svoj istorijsko-umetnički put ansambl je počeo još 1937. godine kao Ansambl pesme i plesa crvenoarmejaca Kijevskog vojnog okruga, koji se sastojao od 18 osoba. U novembru 1939. godine broj ljudi u Ansamblu porastao je na 60, i, pred Veliki otadžbinski rat kolektiv je popunjen omladinom diplomcima Kijevskog državnog konzervatorijuma i Kijevske baletske škole.

Od prvih dana rata pa sve do Dana pobede, Ansambl se nalazio u aktivnoj vojsci u sastavu Jugo-zapadnog, Donskog, Staljingradskog, Centralnog, Beloruskog i Prvog Beloruskog fronta.

 Nakon što je prošao put od Kijeva do Staljingrada i od Staljingrada do Berlina, Ansambl je učestvovao u bici kod Kurska, forsirani marš na Don, Desnu, Dnjepar. U teškim uslovima na frontu umetnici Ansambla su svaki dan izvodili po nekoliko koncerata u rovovima, blindažama i na prvoj liniji.

Zajedno sa borbenim jedinicama Gvardijske vosjke generala Čujkova, Ansambl je 1945. godine ušao u Berlin i 3. maja u 9 časova ujutro održao koncert na stepenicama poraženog Rajhstaga, proslavljajući hrabre vojnike pobednike.

Tokom Drugog Svetskog rata kolektiv je imao više od 2000 koncerata kojima je prisustvovalo više od milion vojnika sa fronta.

Ansambl pesme i plesa Zapadne grupe armije je 15. juna 1944. godine promenio ime u Ansambl pesme i plesa vazdušnih desanata vojske i premešten je u Moskvu. Tada je u sastav kolektiva bio uključen i legendarni vokalno-instrumentalni ansambl „Plave beretke“ pod rukovodstvom zaslužnih umetnika  Sergeja Jarova i Jurija Slatova.

U prvoj godini boravka u vazduhoplovnim snagama ansambl je obišao ne samo mesta stalnog raspoređivanja svih jedinica i formacija VDV, nego i mesta na kojima su vršene borbene misije. U najtežim istorijskim trenucima izvođači desanti su podizali borbeni duh vojnicima u Čečeniji, Dagestanu, Osetiji, Abhaziji, Bosni i Hercegovini, Srbiji, na Kosovu, zbog čega je kolektivu dat naziv od strane desantika „Ansambl vrućih tačaka“. Geografija turneja postaje sve šira: Kanada (2005), Italija (2005), Kazahstan (2008,  2014), Švedska (2009), Indija (2010), Belorusija (2012, 2013, 2015, 2016, 2017), Sirijska Arabska republika (2015, 2016), Srbija (2016), 2018. godine dve koncertne brigade nastupali su na lokacijama učesnika kombinovanih vojnih vežbi „Vostok 2018“.

Kolektiv je tokom svog postojanja smatran za jedan od najboljih u zemlji, njime su upravljali talentovani, nadareni muzičari: zaslužni umetnik RSFSR E. Šejnin, zaslužni umetnici Ukrajine M. Starickij, A. Odarčenko, V. Popov, narodni umetnici Rusije A. Bobloev, V. Serbin, A. Gordejev, zaslužni umetnik Republike Gruzije V. Halavčuk, narodni umetnici Rusije Jevgenije Tetjanko i Genadij Lužeckij, zaslužni umetnici Rusije Vitalij Sotskov, zaslužni umetnik Rusije Vjačeslav Umanjec.

Od aprila 2017. godine Ansambl pesme i plesa VDV dobio je status Federalne državne institucije za kulturu i umetnost Ministarstva odbrane Ruske Federacije. U sastavu Ansambla radi 6 zaslužnih umetnika Ruske Federacije, a takođe i laureati međunarodnih i sve-ruskih umetničkih takmičenja.

U sastavu Ansambla su hor i plesna grupa, a publika u Smederevu imaće prilike da prati izvedbe članova gotujućeg ansambla uz muziku gitare i harmonike.

error: Content is protected !!