Smederevcima predstavljena “Hronika Prve lige (1923-1940“

SMEDEREVO, 21. maj 2019 – Knjiga Bobana Živanovića “Hronika Prve lige (1923-1940)”, odnosno “Šampionat Kraljevine Jugoslavije”,  predstavljena je poklonicima „najvažnije sporedne stvari na svetu“ u rodnom mestu autora. Promocija je održana u Sportskoj hali, a Smederevo je, po želji autora, bio drugi grad gde je održana promocija, odmah posle Beograda.

Jedan od eminentnih sportskih novinara mlađe generacije Vladimir Novaković (Sport klub), rekao je da mu je čast što se odazvao pozivu autora da dođe na promociju pred punom salom nečega „što zaista jeste knjiga i zaista jeste enciklopedijski rad“. Rekavši za sebe da je „fanatik za sport, fanatik za fudbal“, ukazao je da mu je cilj da se sve dovede na neki naučni nivo, da se može proučiti sve što se desilo u fudbalu kroz istoriju i da se tako na najbolji način sagleda šta se danas dešava u sportu.

„Mnogo mi je lakše da pratim šta se dešava u ligi Kostarike, u trećoj ligi Finske, uopšte ne karikiram, nego da saznam šta se dešava u Super ligi Srbije, koja je tek sada krenula da hvata korak sa normalnim svetom. Da ne pričam kako je teško doći do podataka, na primer iz sezone 1989/1990 Prve lige Srbije. Kaskamo jedno deset godina za Hrvatskom, koju uvek možemo uzeti za primer zato što je marketing domaćeg šampionata i reprezentacije podignut na nivo o kojem Srbija ne može trenutno ni da sanja. Neverovatno je da je fudbal, kao daleko najpopularniji sport u Srbiji, najslabije pokriven.  U fudbalu se dešavalo do pre godinu dana da vi niste mogli da znate ko je dao gol ako ne igraju Zvezda i Partizan, za razliku od na primer Odbojkaškog saveza Srbije koji radi fantastično. Na primer, rezultat utakmice između Radničkog i Lučana ne znamo dok delegat posle utakmice ne postavi zvanične dokumente na Internet, ili ko su strelci u Prvoj saveznoj ligi. A to smo znali kad smo slušali ’Vreme sporta i razonode’ (zajednička radio emisija iz više jugoslovenskih centara – prim.autora), ko je dao gol u Tuzli, u Ljubljani, sada ne možete to da saznate. Onda zamislite ako je tako danas, kako je pronaći podatke šta se dešavalo u Kragujevcu ili u Subotici 1903. godine, kada su već postojali fudbalski klubovi koji i danas postoje“, ukazao je Novaković na aktuelnu situaciju i u tom kontekstu na značaj “Hronike Prve lige (1923-1940)”.

On je istakao da nepreglednu masu podataka do kojih je bilo teško doći je nešto što su dva momka sa ovih prostora uspela da urade – Boban i njegov prijatelj iz Subotice, da uobliče u knjigu koja, kako je rekao, otvara potpuno novi svet za nas. Ukratko je podsetio na posleratni razvoj fudbala kod nas i zašto je predratni period bio potpuno nepoznat, osim da je Jugoslavija igrala polufinale Svetskog prvenstva 1930.

„Niko do sada nije seo da se ozbiljno bavi time, na prvom mestu Fudbalski savez Srbije, čiji je to posao. Sada prvi put imamo neke dokumente koji mogu da vam pokažu šta se zapravo tada dešavalo. Šta su možda neki vaši preci radili pre sto godina i kako su počeli da se bave fudbalom u vreme kad se igralo ’krpenjačama’. Istorija fudbala na ovim prostorima je veoma bogata i ovo je deo jednog velikog procesa koji traje nekoliko godina i kroz nekoliko knjiga pomenutih autora. Ova knjiga je, pored ostalog, značajna zato što vi prvi put možete da sednete i da čitate knjigu i da nađete podatke za svaku sezonu, za svaki klub, o igračima, trenerima. Ljudi ne znaju mnogo o jugoslovenskom fudbalu pre rata, na primer BSK je bio jedna od 15-20 najboljih ekipa u Evropi. Danas ne možemo ni da sanjamo nešto tako. Dešavalo se da neke reprezentacije u Beogradu od Jugoslavije gube ubedljivim rezultatom. Imamo situaciju da je Građanski iz Zagreba predvodio Marton Bukovy koji će kasnije biti jedna od osnovnih klica koja će napraviti mađarsku generaciju iz 1954, možda i najbolji tim u istoriji fudbala, koja je napravila taktičku revoluciju u fudbalu, i na kojoj je napravljen ceo holandski totalni fudbal i cela brazilska reprezentacija iz 1958. gde je kompletna južnoamerička taktika razvijena iz tog tima. Dakle, u jugoslovenskoj predratnoj ligi je radio čovek koji je, da tako kažem, ‘pradeda’ kompletnog modernog fudbala“, ukazao je Novaković i preporučio mnoštvo proverenih podatak koji će zaokupiti pažnju čitalaca ove knjige.

Novaković je naglasio da je ovo „temelj početka izučavanja domaćeg fudbala i domaćeg sporta uopšte“.

U ime izdavača, Nebojša Nikolić je rekao da je reč o jedinstvenoj publikaciji objavljenoj u godini jubileja Izdavačke kuće “Rad”, koja ove godine obeležava 70 godina postojanja i dodao da je knjiga izazvala posebno interesovanje javnosti. Ovu knjigu je nazvao „istorijskim bukvarom“, jer predstavlja prvi celoviti prikaz početaka srpskog i jugoslovenskog fudbala, a autora nazvao „Vukom Karadžićem srpskog fudbala“.

„Postigli smo saradnju sa Zajednicom Super lige Srbije, koji su bili oduševljeni obiljem podataka u knjizi, a nismo nažalost sa onima čija je ovo istorija, sa Fudbalskim savezom Srbije, koji , uzgred, ove godine obeležava 100 godina postojanja. Ovo je njihova istorija i sa ovim su trebali da se predstave u godini jubileja. Međutim, nikad nije kasno, posle ovih utakmica reprezentacije, od njih očekujemo povratne informacije. Za razliku od njih, hrvatske komšije su nas odmah pozvali i veoma pohvalno govorili o knjizi, pa će jedno od narednih promocija biti održana i u Zagrebu“, kazao je Nikolić i poručio da se knjiga može pronaći u svim bolje opremljenim knjižarama Delfi, Laguna Dereta…

„Sve je počelo pre nekih četrdesetak godina, sakupljanjem sličica fudbalera, a posle sam se fudbalom inficirao“, počeo je autor svoje obraćanje, uz navođenje mnoštva zanimljivih i do sada nepoznatih detalja iz fudbala predratnog perioda.

Posle više od četiri godine istraživačkog rada, 2016. godine objavljena je Živanovićeva prva tematska knjiga -„Hronika Prve lige (1923–1934)“, nedugo zatim i druga, koja pokriva period od 1935. do 1940, obe u sopstvenoj produkciji i, kako naglašava, uz veliku pomoć nekolicine saradnika na čelu sa Nebojšom Jakovljevićem iz Subotice, bez čije predanosti bi bilo teško realizovati ovaj posao.

“Ova knjiga je enciklopedijsko izdanje i predstavlja retrospektivu svih fudbalskih šampionata Kraljevine Jugoslavije i ujedno je redizajnirano, dopunjeno i objedinjeno izdanje prethodno objavljenih u sopstvenoj produkciji autora knjiga ‘Hronika Prve lige (1923-1934)’ i ‘Hronika Prve lige (1934-1940)’. Pored detaljno obrađenih prvenstava državne lige, počev od prvog fudbalskog prvenstva tadašnje Jugoslavije do 1940, pojedinačno su predstavljeni i svi fudbaleri koji su ikada nastupali u državnim šampionatima”, rekao je autor knjige Boban Živanović.

Na više od 750 stranica kvalitetnog papira u tvrdom povezu, u novoj knjizi predstavljene su sve sezone fudbalskih šampionata Kraljevine Jugoslavije. U svakoj od obrađenih sezona, najpre su prikazani opšti podaci o šampionatu, sistemu takmičenja, da li je bio kup sistem ili jedinstvena liga, osnovni podaci o kvalifikacijama, rezultati , tabele završnice prvenstva i liste najboljih strelaca.

U knjizi su prikazani i svi važni podaci o klubovima, detalji o svakom klubu pojedinačno, ime trenera, spisak igrača i njihova statistika, od pozicije, godišta, broja odigranih utakmica, broja postignutih golova, uz grafički prikaz idealnog sastava, bilans sezone, spisak svih odigranih utakmica svakog kluba sa svim detaljima – protivnik, rezultat, mesto i datum odigravanja, čak i broj posetilaca po utakmicama, imena strelaca i sastav tima, uz mnoštvo autentičnih, često i raritetnih fotografija timova i igrača.

Autor je najavio rad na sličnom enciklopedijskom izdanju, koje će obuhvatiti posleratni period.

error: Content is protected !!