Današnji testovi bezbedni, od 2021. elektronsko polaganje mature

BEOGRAD, 19. jun 2019 – Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević kazao je danas da je kombinovani test bezbedan, dodavši da pretpostavlja da je test iz matematike „procureo“ jer ga direktor neke škole nije dobro obezbedio, objavljeno je na zvaničnom sajtu Vlade.

Kako se navodi u saopštenju, Ministarstvo prosvete se trudi da održi sistem polaganja ispita, rešen je problem oko štampanja testova koje sada nadgleda policija i BIA. Promenjeno je šest načelnika školskih uprava koji su tokom izrade testa pomagali deci i koji su dozvolili da deca prepisuju zadatke ili su prepravljali testove, naglasio je Šarčević.

On je naveo i da je transport testova iz magacina do školskih uprava obezbeđen, ali da je dalja odgovornost na direktorima da ih dobro obezbede. Prema njegovim rečima, zbog svih tih propusta koji trenutni sistem pokazuje, 2021. godine će biti uvedeno elektronsko polaganje mature.

Šarčević je podsetio na to da je sistem polaganja matura uveden 2011. godine, jer se nema poverenja u ocenjivanje profesora, ukazavši na podatak da je u Srbiji čak 43 odsto dece osmi razred završilo sa odličnim uspehom, a da je na jugu zemlje svako peto dete vukovac.

Foto: Ministartsvo prosvete, http://www.mpn.gov.rs/

Skorašnji članci

error: Content is protected !!