Testom iz srpskog jezika počelo polaganje male mature

SMEDEREVO, 1.7 jun 2019 – Osmaci su danas polagali test iz poznavanja srpskog jezika, prvi od tri koja čine malu maturu. Na području Podunavskog okruga na današnje polaganje je, od mogućih 1.955, izašlo 1.939 učenika, uključujući u tu brojku i polaznike škola za osnovno obrazovanje odraslih. Najviše ih je bilo u Smederevu 1.065, od mogućih 1.072, u Palanci 481 od 485 koji su mogli, a u Velikoj Plani 393 od 398.

– Pretpostavljam da će sutra i prekosutra izaći ovaj isti, ako ne i veći broj učenika, s tim da ako se neko pojavi ko nije danas bio, on može da polaže, a u avgustu će polagati onaj deo ispita na koji nije izašao u junskom roku – objašnjava Dušica Stojković, predsednica Okružne upisne komisije, od koje smo podatke o današnjoj izlaznosti dobili.

Osim testa iz maternjeg jezika, osmaci će sutra rešavati zadatke iz matematike, a u sredu kombinovani test koji se sastoji od pitanja iz biologije, istorije, geografije, fizike i hemije.

Maksimalan broj bodova na testovima je 40, odnosno iz srpskog i matematike po 13, na kombinovanom testu 14, a uspeh iz škole nosi maksimalnih 60 bodova.

Foto: Vlada Srbije, https://www.srbija.gov.rs/

error: Content is protected !!