Zaštita zasada koštičavog voća

GALENIKA/FITOFARMACIJA, 15. jun 2019 – U nastavku ove informacije su preporuke u vezi sa zaštitom zasada ranih i kasnih sorti breskve, zaštiti zasada šljive, kao i ishrani zasada koštičavog voća.

Zaštita zasada ranih sorti breskve

Zasadi ranih sorti breskve se nalaze u fenofazi porasta i početka sazrevanja.

U cilju suzbijanja najznačajnih prouzrokovača skladišnih bolesti preporučujemo primenu preparata ATLAS u koncentraciji 0,08-0,1%.

U cilju zaštite zasada ranih sorti breskve od štetnih insektata preporučuje se primena insekticida TONUS (0,04%) i POLUX (0,05%).

Zaštita zasada kasnih sorti breskve

Zasadi kasnih sorti breskve se nalaze u fenofazi intenzivnog porasta ploda.

U cilju suzbijanja prouzrokovača šupljikavosti lista (Wilsonomyces carpophilus) i prouzrokovača truleži ploda (Monillinia spp.) preporučujemo primenu kombinacije fungicida MANKOGAL 80(0,25%) i AKORD (0,075%).

Za zaštitu o breskvinog smotavca (Grapholita molesta) i biljnih vaši preporučuje se primena kombinacija preparata HARPUN (0,1%) i POLUX (0,05%).

Zaštita zasada šljive

Zasadi šljive se trenutno nalaze u fenofazi intenzivnog porasta plodova do fenofaze promena boje ploda.

Za zaštitu zasada šljive o prouzrokovača truleži ploda (Monillinia spp.) i štetnih inekata preporučujemo primenu preparata AKORD (0,075%) i POLUX (0,05%).

Ishrana zasada koštičavog voća

U zasadima koštičavog voća preporučujemo primenu đubriva ACTIVEG 5:8:10 (0,3%) i FOLIGAL KALCIJUM (0,3%) zbog smanjenja stresnih uslova uzrokovanih visokim temperaturama, kao i za bolju čvrstoću plodova.

Važna napomena: Pre upotrebe preparata obavezno je pročitati uputstvo i ponašati se u skladu sa preporukama!

Foto: Galenika-Fitofarmacija

error: Content is protected !!