Uoči kupališne sezone – obaveštenja i upozorenja Zavoda za javno zdravlje

POŽAREVAC, 13. jun 2019 – Zavod za javno zdravlјe sa sedištem u Požarevcu u letnjem periodu kontroliše kvalitet vode za kupanje većine otvorenih javnih bazena i kupališta na teritoriji Podunavskog i Braničevskog okruga. Uzorkovanje vode za kupanje iz otvorenih javnih bazena i kupališta obavlјa se jednom nedelјno, ispituje se fizičko-hemijska i mikrobiološka ispravnost. Ipak, presudan značaj za očuvanje kvaliteta vode u bazenima, kako se navodi u saopštenju Zavoda, ima broj, ponašanje korisnika i poštovanje preventivnih sanitarno-higijenskih mera: izbegavanje kupanja ako je osoba prehlađena, ima crevne tegobe, ako je kupač mnogo gladan, neposredno nakon obilnog obroka, ako je osoba alkoholisana ili pod dejstvom narkotika, ako ima neke gnojne promene na koži. Iz Zavoda preporučuju izbegavanje ronjenja i skakanja, kao i sedenja na vlažnim površinama neposredno oko bazena. Za kupače na bazenima je obavezno tuširanje i prolazak kroz dezifekciono sredstvo tzv. dezo barijeru pre ulaska u bazen, a za kupače na kupalištima obavezno je tuširanje nakon kupanja.

Preporuke vlasnicima bazena su da vrednost rezidualnog hlora održavaju od 0,3-0,5 mg/l. Rezidualni hlor se vremenom vezuje sa organskom materijom u vodi i zato je neophodno svakog dana, više puta dnevno određivati njegovu koncetraciju. Rezidualnog hlora mora biti dovolјno u vodi da bi se uništili mikroorganizmi i osigurala hemijska ispravnost vode. Na kraju svakog dana kada je bilo kupača, trebalo bi odliti deo vode i dopuniti bazen novom, čistom vodom. Po pravilu, voda iz dečjih bazena je više zagađena od vode u velikim bazenima, pa se dečji bazeni preventivno pune svakog dana vodovodskom vodom i voda se ispušta u kanalizaciju.

Osnovna preporuka kupačima je da rashlađenje u toplim letnjim danima potraže u bazenima i kupalištima koji su kontrolisali kvalitet vode za kupanje i koji imaju higijenski ispravnu vodu. Jer, vode u rekama su nepouzdane i ne preporučuju se za kupanje i rekreaciju. Zdravstveni problemi koji mogu da se dovedu u vezu sa kupanjem i plivanjem su: konjuktivitis, upala uha, prehlade, kožne bolesti (glјivične bolesti, alergije, šuga…), proliv, žutica, sunčanica, toplotni udar, virusni meningitis, trenutni srčani zastoj, povrede, utapanje. Naravno svi ovi zdravstveni problemi mogu da se izbegnu ako se kupači pridržavaju osnovnih preporuka u vezi sa kupanjem.

Foto: Zavod za javno zdravlje Požarevac, http://www.zzjzpo.rs