Koncert Hora „Iskončić“ za pomoć u lečenje sugrađanke

KOVIN, 13. jun 2019 – Podmladak kovinskog Hora duhovne muzike „Iskončić“ ovog petka, u sali pozorišta Centra za kulturu, sa početkom u 19 sati, priređuje koncert pod nazivom „Čudesni svet muzike“. Ovaj koncert dečje muzike je humanitarnog karaktera, sav prihod od prodaje ulaznica po ceni od 100 dinara biće uplaćen na namenski račun za lečenje sugrađanke Lane Bulatović.

Lana do svoje devete godine boluje od dijabetesa, tip 1. Prvi gubitak vida se javlja 2014. godine od upale očnog živca.

Nakon pulsne terapije sa kortikosteroidima delimično joj se vraća vid. Dve godine kasnije, nakon prehlade javlja se niz komplikacija i Lana od tada vidi samo dva metra ispred sebe. Posle ponovnog lečenja i izmene plazme, ona od tad vidi svet oko sebe samo u obrisima.

2017. godine stanje se pogoršava, očni pritisak naglo skače i Lana ponovo odlazi na operaciju glaukoma na oba oka. Zbog krvarenja u oku, lekari tri puta intervenišu laserom.

Nedugo zatim, Lana opet odlazi na lečenje na Kliniku za neurologu u Beogradu na izmenu plazme. Tada prvi put dobija transfuziju zbog loše krvne slike. Lečenje zbog anemije se nastavlja kod hematologa i gastroenterologa, a u septembru ponovo prima transfuzije zbog hemoglobina koji je bio samo 63. U decembru 2018. godine javlja se veliki krvni pritisak koji ne može da se reguliše lekovima. Mesec dana kasnije odlazi na tranfuzije zbog jako loše krvne slike, a zbog skoka kreatinina, odnosno lošeg rada bubrega hitno je primljena na Kliniku za nefrologiju gde joj u februaru mesecu ugrađuju kateter radi peritoneumske dijalize koju započinje četiri puta dnevno.

Posle kontrole kod oftalmologa gde je konstatovan visok očni pritisak na oba oka, lekari traže hitnu intervenciju, jer visok očni pritisak oštećuje očni živac i preti da Lana više neće videti čak ni svetlost i predlažu dve operacije koje bi se uradile istovremeno, zbog glaukoma i krvarenja u oku.

Pored hitne oftalmološke operacije, Lani su neophodna sredstva i za transplantaciju dela pankreasa i bubrega koja će se izvršiti u inostranstvu.

error: Content is protected !!