Održana jubilarna 20. Kosidba na Plavincu

SMEDEREVO, 9. jun 2019 – Na padinama Goranskog gaja, danas je pred oko pet hiljada posetilaca, u organizaciji Udruženje kosača iz Smedereva, održana po dvadeseti put „Kosidba na Plavincu“, najmasovnija manifestacija te vrste u okruženju.

Titulu najboljeg, među 205 prijavljenih kosača, poneo je Vuk Vučković iz Preljine kod Čačka, drugo mesto je zauzeo Pljevljak Slaviša Pupović, raniji pobednik na takmičenju na Plavincu, a treći je bio njegov zemljak Radmilo Ćuković . Među ženama, gde je broj prijavljenih ipak bio kudikamo manji, najbolja je ove godine bila Milena Janjušević, druga Milena Ralić, a treća Jelica Ivanović.

Inače, dvadesetak metara dugačku stazu, najveštiji su kosili za oko minut, a osim brzine stručni žiri je ocenjivao i tehniku i kvalitet otkosa. Za kosačima nije smela da ostane ni jedna travka viša od propisane.

Kosidba na prelepim padinama sa pogledom na Dunav, u blizini Vile „Zlatni breg“, nekadašnjeg letnjikovca Obrenovića, održana je, kako je rečeno, jubilarni dvadeseti put za redom. Takmičari su, osim iz Srbije, bili iz Crne Gore, Republike Srpske, BiH, Hrvatske, Makedonije… Polako ali sigurno ova manifestacija je prerasla, kako tvrde organizatori, u najveću te vrste na kontinentu. Sa više od dve stotine prijavljenih takmičara brojnija je i od Prvenstva Evrope u ovim disciplinama, koje se održava od 2006. godine, kao i od starije i kod nas još uvek poznatije posestrime, one na Rajcu.

Foto: podunavlje.info

Skorašnji članci

error: Content is protected !!