Site icon podunavlje.info

Zaliha svežeg vazduha u teglama, Smederevcima za narednu zimu

SMEDEREVO, 7. jun 2019 – Građanska inicijativa „Crveni bedževi“ i članovi PATOS-a ovog petka su u smederevskoj Ulici kralja Petra organizovali nesvakidašnji performans: otvorili su „Dućan svežeg vazduha“ i delili teglice sa ovim za život neophodnim „artiklom“.

– Kampanja „Crveni bedževi“ ima za cilj da podigne svest građana o zagađenosti, jer mi živimo u izuzetno zagađenom gradu sa izuzetno zagađenim vazduhom. Bilo je mnogo dana kada je trebalo da nas obaveste da ne izlazimo iz kuće, ali to nisu učinili. Zato sada, dok je malo čistiji vazduh, jer sada ne rade kotlarnice, nema individualnih ložišta, pakujemo taj svež vazduh i delimo ga, da ga ljudi sačuvaju za zimu –  kaže Nataša Rašković Maksimović iz Udruženja Pro.TokK21, aktivistkinja “Crvenih bedževa” .

– Nije ovo nikakv trend, ni moda… Ove zime gotovo da nismo imali nijedan dan sa vazduhom koji je imao koncentraciju nezdravih čestica u dozvoljenim granicama. Ovo je poziv svim građanima, da se priključe i da razgovaraju jedni sa drugima o tome i da na taj način javnost uvedemo ovu temu, koja se tiče svih nas. Svi udišemo isti vazduh i svi treba da brinemo, a oni koji su nadležni treba i da rešavaju ovaj problem – nada se Dušan Vulić iz PATOS-a

Nažalost, kako sada stvari stoje, Smederevcima će ove teglice, danas deljene, biti potrebne i naredne zime.

Exit mobile version