Izložba radova sa likovne kolonije „Deliblatski pesak“u Smederevu

SMEDEREVO, 7. jun 2019 – Izložba slika nastalih na likovnoj koloniji „Deliblatski pesak“ u Pančevu biće otvorena ovog petka u Galeriji smederevskog Centra za kulturu. Ovom izložbom se obeležava 50 godina rada kolonije.

Likovna kolonija „Deliblatski pesak” je najstarija manifestacija u Pančevu, savremena umetnička radionica, stecište umetnika, izazov za mlade da krenu stazama stvaralaštva, potvrđena kao stalno mesto štafelajnog slikarstva,  nekada prirodnog okvira likovnog izražavanja, koje je sadržalo ceo raspon od klasičnog do savremenog izraza.

U poluvekovnom funkcionisanju likovne kolonije „Deliblatski pesak” nastala je obimna i dragocena zbirka ulja, pastela, akvarela, skulptura, crteža i grafike koja broji ukupno 1.289 predmeta i koji će imati važnog udela u budućem utvrđivanju fizionomije umetnosti na ovim prostorima. Od 1969. godine, kada je Kolonija počela da radi, u njoj je učestvovalo 430 umetnika.

Izbor 40 umetničkih radova (38 slika i dve skulpture) za izložbu u Galeriji Centra za kulturu sačinio je Mile Ignjatović, istoričar umetnosti iz Novog Sada. Izložbu će posetioci Galerije Centra za kulturu Smederevo moći da pogledaju do 21. juna.

Likovnu koloniju „Deliblatski pesak” organizuje Kulturno prosvetna zajednica Pančevo , a program otvaranja počinje u 19 sati i 30 minuta.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!