Najavljena jubilarna Kosidba na Plavincu

SMEDEREVO, 6. jun 2019 – Na Spasovdan je za nedelju najavljena ovogodišnja, jubilarna, 20. Kosidba na Plavincu, jedna od najvećih smederevskih, a i šire, manifestacija koje baštine tradiciju srpskog naroda, kako se moglo čuti, šestu godinu bez pomoći lokalne samouprave.

Bez obzira na politička previranja, godinama unazad, zahvaljujući članovima Izvršnog odbora Udruženja kosača „Plavinac“ , volonterima i prijateljima, ova manifestacija je odavno prerasla lokalni i postala vodeća na regionalnom nivou. Smatraju je najvećom manifestacijom te vrste u Evropi, sa prošlogodišnjih 200 kosača. Ove godine očekuju i više učesnika.

„Kad smo počinjali, nismo očekivali da ćemo da napravimo ovako lepu i jedinstvenu manifestaciju. Krenuli smo skromno, sa idejom da se sredi Goranski gaj. Prve godine je bilo 15-tak kosača, a vremenom se širio i broj kosača i posetilaca, pa je sve dobilo ozbiljne razmere i sada proslavljamo 20 godina. Nije to lako, mnogo truda i rada se ulaže svake godine i mnogo energije je potrebno da se organizuje ovakva manifestacija koja je po broju kosača najveća u Evropi“, ukazao je Dragan Rogan, predsednik Izvršnog odbora Udruženja.

On je istakao da sve to nije bilo moguće bez dobre ekipe koja je godinama na okupu, ne samo u Izvršnom i Organizacionom odboru manifestacije, već i svih onih koji dugo pomažu u organizaciji.

„Lepo izgleda kad sve teče po planu, ali mi to pripremamo tokom čitave godine. Koristim priliku da se zahvalim svim saradnicima, koji rade bez ikakve naknade od početka do danas, a i ubuduće, kao i svim volonterima, sponzorima, donatorima, koji nas godinama pomažu. Kad je ekipa dobra, ima i rezultata. Takođe, mi smo aktivni čitave godine, uključujemo se u mnoge akcije, a jedna od najvažnijih je da održavamo tokom godine tri hektara ovog prostora. Napravili smo lepo izletište, odnegovali 300 sadnica, sa klupama koje smo sami pravili, uredili igralište za mali fudbal, postavili sprave za decu – ljuljaške, klackalice, tobogane i ostalo, tako da se udruženje pored ove manifestacije, brine i o prirodi i zajednici. Po tome se vidi jedinstvo ovog tima i dokazuje da nismo ovde zbog ličnih interesa već zbog opšteg dobra“, istakao je Rogan i izrazio očekivanje da će svima koji dođu u nedelju prijati boravak u Goranskom gaju.

Predsednik Skupštine Udruženja kosača „Plavinac“ Karlo Ribak je pozvao kosače, donatore i posetioce da dođu u nedelju u Goranski gaj na Plavincu, na lep provod i druženje sa tradicijom i poručio onima koji imaju umeće košenja da se isprobaju ovog puta, izrazivši nadu da će i u nedelju biti lepo vreme.

Kozbaša, vojvoda Nikola Milivojević, koji brine o kosačima i njihovoj bezbednosti, podsetio je da je reč o najmasovnojoj manifestaciji kosača, da dolaze učesnici iz 40 gradova iz čitavog regiona, iz Crne Gore, BiH, Hrvatske, Rumunije, Srbije.

„Nastojimo da sve bude organizovano na najvišem nivou i da svi koji dođu budu zadovoljni. Kosidba na Plavincu jeste najveća manifestacija ovog tipa u Evropi i zato u organizacionom smislu sve ostaje isto. Nema svrhe menjati nešto što se pokazalo dobro i kvalitetno. Što se same kosidbe tiče, za one koji do sada nisu dolazili, od jutra krećemo sa evidentiranjem kosača, zatim je sastanak kosačke družine, pa jedan od najlepših detalja – svečani defile. Svečano otvaranje je kod Spomenika Gorana Srbije, sledi finalni deo od 11 do 12 časova, posle je druženje sa aktivima žena koje pripremaju slatko slana peciva, a sve vreme je folklorni program na bini. Cilj naše manifestacije je da otrgnemo od zaborava kosu kao sredstvo rada, da pokažemo mladima kako se nekada kosilo, kako su se pravile mobe. Mislim da smo uspeli u tome, svake godine se povećava broj mladih i učesnika i posetilaca, a stvaraju se nova poznanstva i rađaju ljubavi. Zato pozivam Smederevce da dođu u nedelju, jer nikad se ne zna koja ga sreća čeka na kosidbi“, poručio je Milivojević.

Da se o svakom detalju razmišlja na vreme, potvrdili su i Miša Ninčić i Dragan Jovanović, koji su govorili o organizaciji finalnog takmičarskog dela i o aspektu saobraćajne komunikacije tokom manifestacije, i apelovali na posetioce da budu strpljivi i da pomognu ljudima koji organizuju taj posao, a da vozila parkiraju na platou kod Vile Obrenovića i sa beogradske strane kod „Bikovca“.

Tradicionalno, i ove nedelje će zaposleni u Osnovnom sudu i Okružnom zatvoru kuvati za sve posetioce pasulj i riblju čorbu, a najavljen je i svadbarski kupus koji će pripremiti udruženje žena iz Osipaonice.

error: Content is protected !!