Kanalizacija za Mali Krivak uz pomoć EU

SMEDEREVO, 5. jun 2019 – U smederevskom naselju Mali Krivak danas je puštena u rad kanalizaciona mreža sa vakuumskom stanicom, izrađena u okviru projekta „Poboljšanje infrastrukture u jednom od najvećih romskih naselja u Srbiji“. Grad Smederevo je, u saradnji sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Ministarstvom finansija i Udruženjem nevladinih organizacija „Smederevski forum“, realizovao ovaj projekat od sredstava Evropske unije u iznosu o milion evra. Grad je sa svoj strane dao još oko 283 hiljade evra.

Realizacijom ovog projekta, kako se moglo čuti na svečanosti koja je ovim povodom upriličena danas, poboljšani su uslovi života za više od dve i po hiljade žitelja naselja Mali Krivak. Reč je o kanalizaciji sa, kako je rečeno, vakuumskom stanicom, posebno prilagođenom za ravničarske poteze kakav je ovaj, gde ne može da se koristi prirodan pad, kao u većini drugih mesta.

– U Smederevu duži niz godina radimo projekte u vezi sa vodosnabdevanjem, a evo ovom prilikom i kanalizaciju. Ova sredstva, milion i 200 hiljada evra, najveća su koja je jedna grad dobio u okviru programa IPA 2013. U programu je učestvovalo 13 gradova u Srbiji u kojima smo izgradili 120 stambenih jedinica za romsku populaciju, a ovo je prvi put da radimo na kanalizaciji. Urađeno je oko 3.000 metara kanalizacije i oko hiljadu i po metara atmosferske kanalizacije, koja će pomoći da ne bude poplava i nagomilavanja vode – kazao je ispred novog objekta Zoran Lakićević, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, najavljujući da ovo ministarstvo priprema projekte za investiranje 20 miliona kroz novu grant šemu sledeće godine.

– Ovim ćemo rešiti problem kanalizacije koji je ovo mesto opterećivao više decenija. Ovaj sistem je savremen, drugi u Srbiji, vodovode će praktično iz svojih kancelarija moći da prati rad ovog postrojenja. Osim Malog Krivaka, ovo postrojenje, pošto ima veći kapacitet, moći će da primi kanalizaciju iz okolnih naselja, pa i iz Industrijske zone – objasnila je gradonačelnica Smedereva dr Jasna Avramović.

– Ovo je nešto su smederevski Romi čekali, što će dati bolje uslove za život u naselju. Važno je da i Romi shvate da, uz svoje obaveze koje imaju prema društvu, da i društvo brine o njima kao o ravnopravnim građanima, ne kao o nacionalnoj manjini – kazao je Dejan Stojković, predsednik Udruženja „Smederevski forum“.  

–  Smederevo je primer dobre prakse. Komunalna infrastruktura nam je važna, da Romi imaju unapređene uslove stanovanja, jer se to tiče i oblasti zdravlja, i Savet će nastaviti da podržava ovakve projekte – rekla je Zdravka Simić, članica Nacionalnog saveta Roma.

Svečanost upriličena ovim povodom potom se preselila u Regionalni centar za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju, gde su učesnici u projektu, koji je trajao dve godine, obrazlagali njegove detalje. Aleš Župan, predstavnik tehničke pomoći pri Ministarstvu građevinarstva, najavio je da će biti realizovano još devet projekata u romskim naseljima u drugim opštinama i gradovima, za koje se planira ulaganje od još 12 miliona evra.

Foto: Podunavlje.info

Skorašnji članci

error: Content is protected !!