In memoriam – Mihajlo Mika Uljarević

SMEDEREVO, 4. jun 2019 – U smederevskom Domu za stare preminuo je Mihajlo Uljarević, novinar Radio Smedereva.

Radio Smederevo, koji je osamdesetih i devedesetih bio zanimljivo čvorište, u smederevskim selima je bio prepoznatljiv i zbog Mike i njegove autorske „Emisije za selo“. On je svakodnevnim kontaktom sa proizvođačima, imao apsolutan uvid u situaciju na terenu, njegove emisije su bile životno obojene i zasnovane na stvarnim problemima sa kojima se suočavaju poljoprivrednici, od suše, kiše, otkupne cene… Zato su ga i poštovali, zbog razumevanja, ali i zbog iskrenog poistovećivanja sa svim problemima koje imaju ljudi na selu. Pravdoljubiv, uvek je bio na strani „malog čoveka“.

Neprevaziđeni poznavalac prilika u poljoprivredi, ne samo u redakciji Radio Smedereva, počasni član Konjičkog kluba Pločica, dobar čovek…

Pločica je jedno od onih opštih mesta koje su nas vezale za čitav život. Ovo selo u Južnom Banatu, odmah preko Dunava, odredilo je Mikinu mladost a moje detinjstvo. Mika je, koliko me pamćenje služi, u Pločicu došao iz Bora.

Sudbina ga je vezala i za Partizansku ulicu u Smederevu, u kojoj je živeo do odlaska u Dom, kao da je birao ulicu pod tim imenom, zbog svojih životnih kodeksa i odnosa prema ljudima.

Bio je uvažavan, ali na kraju zaboravljen od kolega sa kojima je delio hleb. Koliko nas je život „uzeo pod svoje“, svedoči činjenica da smo se nekolicina nas bivši zaposlenih u Radio Smederevu i moja malenkost dogovarali, ima tome godina i više, da ga obiđemo… Žao mi je što nismo.

error: Content is protected !!