Filmska turneja Slobodna zona u Smederevu od 10. do 14. juna

SMEDEREVO, 4. jun 2019 – Filmska publika u Smederevu imaće priliku da pogleda odabrane filmove sa prošlogodišnjeg izdanja festivala Slobodna zona u Beogradu. U periodu od 10. do 14. juna u bioskopu smederevskog Centra za kulturu biće prikazano pet igranih filmova koji spadaju u uži izbor selektora i publike koja ih je videla u novembru u Beogradu, tokom trajanja festivala, a koji se prikazuju u gradovima širom Srbije, u okviru Slobodne zone.

Film koji će u ponedeljak, 10. juna otvoriti reviju u Smederevu je „Leto“ reditelja Kirila Serebrenikova koji govori o ruskom novom talasu u Lenjingradu 80-ih godina 20. veka kada je rok muzika bila preslušavana pred komisijom za cenzuru. Uprkos tome, grupa mladih rokera i pankera krišom se okuplja u stanovima da bi slušali muziku sa Zapada, komponuju i sviraju po malim klubovima za mlade. Tokom jednog toplog leta ranih osamdesetih, Majk, nekrunisani kralj te mini andergraund scene pomaže mladom i talentovanom Viktoru Tsoju da postane zvezda. Kada se Majkova žena Nataša zaljubi u Viktora, nastaje nesvakidašnji ljubavni trougao.

Narednog dana, 11. juna, biće prikazan film „Tranzit“ nemačkog reditelja Kristijana Pecolda. Film prati kretanje glavnog lika Georga koji beži u Marsej u trenucima kada su nemačke trupe nadomak Pariza. Njegov prtljag sadrži legat pisca Vajdla, koji je okončao sopstveni život iz straha od progona. Ovaj legat sadrži manuskript, nekoliko pisama i odobrenu vizu od strane ambasade Meksika. U Marsej bivaju primljeni samo oni koji mogu da dokažu da će ga napustiti, što znači da je neophodna dozvola ulaska od potencijalne zemlje domaćina. Preuzevši Vajdlov identitet, Georg pokušava da se domogne jedne od retkih propusnica za brod…

Film „Kapetan“ Roberta Šventkea koji je na programu 12. juna, vodi gledaoce u poslednje dane Drugog Svetskog rata tokom kojih mladi nemački vojnik, dok se trudi da preživi, nalazi uniformu nacističkog oficira. Lažno se predstavljajući, on uz uniformu preuzima i njegov identitet i postaje monstruozni zločinac poput istih onih ljudi od kojih pokušava da pobegne.

U četvrtak, 13. juna publika će moći da pogleda novi film reditelja iz Irana Džafara Panahija „Tri lica“. Film donosi kritički stav prema patrijarhatu kroz priču o mladoj Iranki u jednom selu na granici sa Azerbejdžanom kojoj roditelji, uprkos njenoj želji i prijemu na studije glume, ne dozvoljavaju da se bavi glumom , već u skladu sa tradicijom potenciraju na njenoj udaji. „Tri lica“ je svojevrsna filmska oda glumicama i svima koji to žele da budu.

Poslednji u nizu filmova koji će u sklopu turneje Slobodne zone biti prikazani u Smederevu je britanski film „Najbolji ortaci“ Tobija Mekdonalda. U bioskopu Centra za kulturu njegova projekcija planirana je za petak, 14. jun. Film dočarava ambijent engleskog muškog internata u Kaldermauntu u kome vlada filozofija „Samo najjači opstaju“ i u kome se gubitnicima smatraju oni koji nisu snažni, atletski tipovi. „Štreber“ Amberson koji je prema „normama“ internata na dnu školske socijalne lestvice doživljava veliku promenu kada se u školi pojavi Agnes, neodoljiva ćerka nastavnika francuskog. Odjednom Amberson postaje ljubavni posrednik između Agnes i Vinčestera, školske zvezde i sportskog heroja. Vinčester definitivno ima izgled kojim može da osvoji Agnes, ali Amberson ima harizmu. Da li će Amberson imati hrabrosti da joj prizna istinu i pokaže ko je u stvari?

Projekcija svakog od filmova počinje u 20 sati, a ulaz je slobodan.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!