Dodela priznanja „Branislav Mane Šakić“ u Narodnoj biblioteci Smederevo

SMEDEREVO, 4. jun 2019 – Fond „Branislav Mane Šakić“ organizovaće prigodnu svečanost uručenja 22. istoimenog priznanja za očuvanje srpskog jezika i negovanje kulture govora u elektronskim medijima Srbije, okruženja i rasejanja 3. Specijalnog priznanja, u sredu, 5. juna, u 12 časova u Narodnoj biblioteci Smederevo.

Kao što je Podunavlje.info ranije objavilo, ovogodišnji dobitnici su Dragan Pavlović, novinar Radio Smedereva i Luks radija, za doprinos očuvanja srpskog jezika i negovanja kulture govora u elektronskim medijima Srbije, okruženja i rasejanja i Tijago Fehejra, turizmolog i bloger, za izuzetno vladanje srpskim jezikom i uspostavljanje mostova saradnje između Brazila i Srbije.

Želeći da podstakne očuvanje našeg jezika, štiteći ga od stranih uticaja negovanjem pravilnog govora, posebno u elektronskim medijima Srbije, gde je uloga spikera, voditelja i novinara od posebne važnosti, Fond podseća da je upravo tim povodom 1998. godine ustanovljena nagrada „Branislav Mane Šakić“, sa namerom da se dodeljuje za vrhunski domet i visoki profesionalizam u ovom poslu. Od2017. godine nagrada pokriva i područje okruženja i rasejanja.

Ovo priznanje nosi pečat sećanja i dužnog poštovanja prema Branislavu Manetu Šakiću, čoveku-zaljubljeniku u čistotu jezika i lepotu izgovorene reči, čiji su život i četvrt veka spikerskog rada ostali utkani u bitisanju smederevskog radija.

Uz postojeće odličje, Fond „Branislav Mane Šakić“ je 2017. ustanovio i novu vrstu nagrade sa ciljem da se dodeljuje strancima za izvanredno vladanje srpskim jezikom. Prvi dobitnik je bio Francuz Arno Gujon, osnivač i direktor humanitarne organizacije „Solidarnost za Kosovo“, a 2018. ovo Specijalno priznanje je otišlo u ruke Ruskinje Ane Rostokine, prevodioca i književnog stvaraoca.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!