Književno i strip veče u smederevskom Centru za kulturu

SMEDEREVO, 3. jun 2019 – Književno i strip večem u okviru koga će biti predstavljena izdavačka kuća „Makondo“ iz Beogradam biće održano sutra, u utorak, 4. juna, u Koncertnoj dvorani Centra za kultru Smederevo sa početkom u 19 sati. „Makondo“ je dobitnik više nagrada i priznanja: Najlepše ilustrovana edicija na Sajmu knjiga 2013, Stripski izdavač godine (2013), Najbolji izdavač stranih izdanja na beogradskom Salonu stripa 2014. godine.

Jedan programski blok biće posvećen tematizaciji i predstavljanju ilustrovanog izdanja „Peskar/Majorat“ koje donosi dve priče strave i fantastike najuticajnijeg autora mračnog romantizma i pisca od izuzetnog značaja za razvoj poetike strave i modernog horora E. T. A. Hofmana. Pričom „Peskar“ direktno je inspirisan čuveni Frojdov esej  „Das Unheimliche“, a autor stručnog pogovora za ovo izdanje i naš najznačjniji teoretičar horora dr Dejan Ognjanović prevodi taj pojam kao „začudno“. Taj pojam koji je vezan za pronalaženje nečega čudnog i neobičnog u poznatom ili za iskustvo bliskosti poznatog i nepoznatog, upućuje nas na jedan od efekata ključnih za književnost strave, a danas je predmet izučavanja u teoriji umetnosti, prisutan u umetničkim praksama i razmatranju umetničkih koncepata. Priča „Majorat“ donosi topose i tematske preokupacije karakteristične za gotski milje i preteča je priče „Pad kuće Ašer“ Edgara Alana Poa. Upečatljive ilustracije i likovna rešenja koja snažno doprinose celokupnom estetskom ugođaju izradili su u svetu renomirani strip crtači Vukašin i Aleksa Gajić.

U drugom programskom bloku zainteresovani će imati prilike da se upoznaju sa orijentacijom i motivacijom u radu izdavačke kuće „Makondo“, sa odnosom koji ova kuća gaji prema strip kulturi, kao i sa drugim izdanjima koja je „Makondo“ iznedrio. U delokrug ove kuće čije je uredništvo pre svega vođeno velikim entuzijazmom spadaju francusko-belgijski strip, američke grafičke novele, stripski klasici, kao i novije tendencije u stripu kao što su, na primer, one oličene u radovima Dina Batalje.

Iako prevashodno okrenuta devetoj umetnosti, „Makondo“ je izdavačka kuća koja istražuje oblast gde se prepliću strip i književnost. Tako je edicija Večni klasici (zamišljena kao omaž Plavoj Ptici i Kadoku), ilustrovana od strane najznačajnijih domaćih strip autora i ilustratora (Aleksa Gajić, David Vartabedijan, Ivica Stevanović i dr). Sa druge strane, objavljuje i stripske adaptacije velikih pisaca (Zabeleške matorog pokvarenjaka Čarlsa Bukovskog), kao i radove pisaca u stripu (Ostati normalan Frederika Begbedea).

Gost Centra za kulturu Smederevo biće Bojan Bosnić. urednik „Makonda“. Uz prateći vizuelni materijal, razgovor će sa njim voditi Marko Cvetković, urednik naučno-obrazovnog programa Centra za kulturu Smederevo.

Ulaz je slobodan, a programsko veče biće i prilika za posetioce u Smederevu da izaberu neko od izdanja „Makonda“ u bogatoj prodajnoj ponudi.

error: Content is protected !!