Site icon podunavlje.info

Udahnite duboko… I posle kiše – kiša!

2. jun 2019 – Da vas ne prevari sunce, koje je danas, posle dužeg perioda neopravdanog izostanka, najzad u ovim našim krajevima „došlo na pos’o“; Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje na obilne padavine koje će sutra zahvatiti području južne, centralne i istočne Srbije, očekuje se oko 30 litara kiše po kvadratnom metru, lokalno i više, a ponegde su moguće i kratkotrajne vremenske nepogode sa pojačanim vetrom i pojavom grada.

Smederevska Palanka je sa prosekom od 13,7 santimetara padavina po metrom kvadratnom pri vrhu protekle nedelje. Ipak, neprikosnoven  je Bogatić, gde je u poslednja 24 časa zabeleženo više od 40 santimetara padavina po metru kvadratnom.

Vodostaji na Kolubari sa pritokama, ali i na Jasenici i Kubršnici, kao i na banatskim vodotocima će biti u umerenom i većem porastu do 5. juna sa mogućnošću dostizanja i prevazilaženja upozoravajućih nivoa, kažu iz RHMZ. Naime, prema izgledima vremena za narednih sedam dana, do četvrtka će biti promenljivo oblačno, još u utorak u većini mesta sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom, ali će . temperatura će uz duže intervale sunčanog vremena biti u porastu. I onda dolazi lepo; od petka do kraja perioda pretežno sunčano i osetno toplije.

Foto/ilustracija: pixabay.com          

Exit mobile version