Dveri: Ako u Smederevu nema cenzure onda neka sporne predstave budu na repertoaru Teatra u tvrđavi

SMEDEREVO, 30 maj 2019 – Povodom polemike koja se proteklih dana vodila u javnosti oko toga da li su dve predstave sporne za prikazivanje na narednom izdanju festivala „Teatar u tvrđavi“ ili je razlog njihovog neuvrštavanja u program druge prirode, oglasila se saopštenjem Gradska organizacija Dveri u Smederevu. Saopštenje prenosimo u celosti.

Nakon tvrdnje gradskih čelnika i organizatora festivala „Teatar u tvrđavi“ da predstave Kokana Mladenovića i Igora Vuka Torbice nisu zabranjene, Dveri u Smederevu očekuju da sporne predstave budu deo festivalskog programa i da se na taj način demantuju glasine da su cenzurisane zbog političkih stavova dvojice reditelјa.

Proteklih dana pojavila se vest da postoji osnovana sumnja da su predstave „Tartif“ i „Jami distrikt“ otkazane na smederevskom festivalu „Teatar u tvrđavi“ zbog političkih stavova reditelјa ovih predstava, Kokana Mladenovića i Igora Vuka Torbice.

Ne treba zaboraviti da se cenzura u Smederevu već dogodila zabranom koncerta Vlada Georgieva 2017. godine zbog javne podrške jednom od opozicionih kandidata.

S obzirom da je najveća žrtva ovih glasina ugled Grada Smedereva i pozorišnog festivala, Dveri predlažu da ove dve predstave ipak budu odigrane i da se na taj način demantuju glasine o cenzuri.

Ukoliko ove dve predstave ne budu deo programa „Teatra u tvrđavi“ može se sa sigurnošću smatrati da direktor Centra za kulturu Dragolјub Martić ne govori istinu i da mu je od viših istanci Srpske napredne stranke naređeno da se ostvarenja spornih reditelјa ne prikazuju u Smederevu.

Gradska organizacija Dveri u Smederevu

error: Content is protected !!