Uključivanje slepe i slabovide dece u sistem školovanja kroz servis tiflološke podrške

SMEDEREVO, 29. maj 2019 – Savez slepih Srbije, njegova smederevska podružnica, u saradnji sa Ministarstvom za rad i Ministarstvom prosvete, održao je danas u Smederevu skup o tiflološkoj podršci slepoj i slabovidoj deci, učenicima i studentima, njihovim roditeljima, kao i kasnije oslepelim osobama. Smederevo je jedan od tek osam gradova u kojima je uspostavlјen servis tiflološke podrške, koji za cilj ima pružanje kontinuirane podrške i osposobljavanja osoba oštećenog vida za zanimanja za koja se školuju ili prekvalifikuju, ali i za neka nova zanimanja na tržištu rada.

– Slepa i slabovida deca se tokom školovanja sreću sa raznim problemima, i oni i roditelji. Ovo je jedan od načina da im objasnimo koje su mogućnosti koje im ovaj servis pruža kako bi se uključili u proces inkluzivnog obrazovanja  – kaže Milan Stošić, predsednik Saveza slepih Srbije, koji je učestvovao u radu današnjeg skupa u Smederevu.

U Smederevu ima više od 200 slepih i slabovidih osoba, onih koji su učlanjeni u Savez slepih, ali ih verovatnom ima i više, koji nisu članovi, objašnjava Jelena Stojanović, predsednica gradske Organizacije slepih u Smederevu. Među njima su i deca, koja se školuju ili tek treba da se školuju.

– Ukupno je šestoro njih na školovanju, četvoro koji pohađaju nastavu u redovnim školama u procesu inkluzije i dvoje koji pohađaju nastavu u Školi za slepe u Zemunu, po jednog učenika imamo u školama „Branko Radičević“, „Jovan Jovanović Zmaj“ i u Ekonomskoj školi, a zahvalјujući ovom skupu saznali smo i za jednog slabovidog učenika u školi u Osipaonici. Ovakvi skupovi to i imaju za cilј, da roditelјima i školama ukažemo da postoji ovakva organizacija, da imaju kome da se obrate za pomoć i saradnju  kada je u pitanju školovanje njihove dece – kaže predsednica smederevske gradske Organizacije slepih.

Savez slepih Srbije, u saradnji sa lokalnim organizacijama, a takvi je 45, moglo se čuti na današnjem skupu, namerava da servis tiflološke podrške licencira, kako bi se on proširio na sve gradove u kojima Savez deluje.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!