Site icon podunavlje.info

Od sutra jednosatni protest u smederevskim sudovima, od 11 do 12 sati

SMEDEREVO, 28. maj 2019 – Zaposleni u Višem, Prekršajnom i Osnovnom sudu  u Smederevu, sa Sudskom jedinicom u Kovinu, pridružiće se kolegama iz beogradskog odbora Sindikata pravosuđa Srbije koji od danas organizuju jednočasovne štrajkove upozorenja. Protest će biti obustavom rada od 11 do 12 sati i okupljanjem u prostorijama organa 29, 30, 31. maja i 3. juna, kaže za Podunavlje.info Predrag Jocić, predsednik Sindikalne organizacije Osnovnog suda u Smederevu i član Republičkog odbora Sindikata pravosuđa Srbije.

– Glavni razlozi štrajka su obespravljenost nameštenika i eksploatacija zaposlenih na određeno vreme. Štrajkom u januaru smo ukazali na to i pokušali da ubrzamo primenu Zakona o državnim službenicima. Međutim, sve to ide presporo. Tim Zakonom o državnim službenicima omogućeno je, uz ispunjavanje određenih uslova,  prevođenje iz statusa nameštenika u status državnih službenika. Mi smatramo da treba poboljšati položaj i ostalih nameštenika koji nisu dovoljno „kvalifikovani“ za prevođenje, jer većina njih radi apsolutno isti posao kao i njihove kolege koje imaju status državnih službenika – tvrdi Jocić.

Kada je reč o zaposlenima na određeno vreme, Jocić objašnjava da to u pravosudnim organima u Smederevu nije toliki problem, koliki je to u beogradskim sudovima i tužilaštvima.

– U Beogradu kolege na određeno vreme rade i više od pet godina i to je neodrživa situacija. Poslodavac ih nekim zakonskim „gimnastikama“ drži u tom statusu, koji im onemogućava mnoga prava koja imaju zaposleni na neodređeno vreme. Posebna priča, a to se odnosi i na smederevsko pravosuđe, predstavlja manjak zaposlenih, pre svega sudija, koji za sobom povlače i veći broj onih koji „opslužuju“ sudije. Smatramo da je neophodno ukinuti Zakon o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru. U vreme donošenja taj zakon je imao smisla u pojedinim državnim organima, lokalnim samoupravama i lokalnim javnim preduzećima, ali ne i u pravosuđu – napominje Jocić.

On navodi da u Višem i Osnovnom javnom tužilaštvu u Smederevu, kao i u Osnovnom sudu u Velikoj Plani, sa Sudskom jedinicom u Smederevskoj Palanci, “ne postoji svest zaposlenih za sindikalnim udruživanjem”, tako da oni neće učestvovati u najavljenom štrajku.

– Rekao bih da je to krajnje nekorektno. Svi znaju da pitaju za ovo i ono i da baštine prava za koja se izborio isključivo sindikat, ali kada treba da se podmetnu leđa, svi junaci nikom ponikoše… Ponašaju se u stilu „ja bih, ja hoću, ali ako bi to mogao neko drugi umesto mene“. Klasična priča o nama i našim naravima.

Jocić podseća da, nakon višemesečnih pregovora, još nije potpisan Posebni kolektivni ugovor što dovodi do kršenja prava mnogih zaposlenih u pravosuđu. Ne isplaćuju se jubilarne nagrade, naknade zbog smrtnih slučajeva…

– Došli smo u paradoksalnu situaciju da sindikat tera izvršnu vlast da poštuje Zakon o radu u kojem je  jasno propisano da zaposleni ima pravo na naknadu za ishranu u toku rada i regresa za korišćenje godišnjeg odmora. Kolektivni ugovor mora da bude u skladu sa zakonom, a njime se utvrđuju veća, a ne i manja prava od onih utvrđenih zakonom. Poslodavac krivi sindikate za nepotpisivanje kolektivnog ugovora, a svesno prećutkuje činjenicu da bismo potpisivanjem predloženog kolektivnog ugovora, bez ovih naknada, imali manja prava od onih koja su utvrđena zakonom, a što je odredbom člana 8. Zakona o radu izričito zabranjeno –  kaže Jocić.

Exit mobile version