Sindikat pravosuđa danas odlučuje o štrajku u čitavoj Srbiji

BEOGRAD/SMEDEREVO, 27. maj 2019 – Sindikat pravosuđa Srbije najavio je da će beogradski ogranak tog sindikata u utorak stupiti u jednočasovni štrajk.

Kako je potvrđeno portalu Podunavlje.info, na današnjoj sednici Republičkog odbora ovog sindikata biće poznato da li će im se pridružiti i ostali gradovi.

Sindikat je saopštio da je u petak izvestio ministarku pravde da su zaposleni štrajkom upozorenja u januaru pokušali da skrenu pažnju na nepodnošljiv status nameštenika, kao i višegodišnji neizvestan i nezakonit status zaposlenih na određeno vreme.

“Namera je bila ubrzati primenu izmenjenog Zakona o državnim službenicima u korist pomenutih zaposlenih. Međutim, zakonski rok teče, prošlo je tri i po meseca a ništa se nije promenilo. Takvo stanje je zaista neodrživo. Razočarani zbog ‘sporosti i poigravanja’ sa zaposlenima, Beogradski odbor doneo je odluku da se nastavi sa započetim protestima”, saopštio je Sindikat pravosuđa.

Kako je danas saopšteno, njihovoj borbi i zahtevu da se ukine Zakon o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru, punu podršku daje Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, koja ocenjuje da Zakon koji je donet, kako bi se smanjio višak zaposlenih u budžetskim ustanovama, “od početka nije imao mnogo smisla ni u prosvetnom sektoru”.

Kako Podunavlje.info saznaje, danas će biti poznato da li će svakoga dana na sat vremena stati sudovi, zatvori i ostale pravosudne institucije samo u Beogradu, ili u celoj Srbiji.

Foto/ilustracija: pixabay.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!