Predstavljen zbornik „Prenos moštiju Svetog Luke u Smederevo“.

SMEDEREVO, 27. maj 2019 – U Crkvi Svetog Apostola i evanđeliste Luke u Smederevu u danas je predstavljena knjiga – zbornik rukopisa i objavljenih radova „Prenos moštiju Svetog Luke u Smederevo“.

O knjizi su govorili episkop braničevski i dekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Beogradu profesor dr Ignatije Midić, porotojerej-stavrofor dr Radomir Milošević, dr Mileta Radojević, direktor Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama i Vladimir Davidović, pomoćnik ministarke pravde.

– Mi smo zahvaljujući istorijskim okolnostima došli u situaciju da smo gotovo zaboravili nešto za našu istoriju toliko značajno, da nije one freske na zidu u Crkvi Svetog Đorđa o prenosu moštiju Svetog Luke u Smederevo skoro da se za to ne bi znalo. Naš cilj je bio da prikažemo jedan neprekinuti lanac vere, koja je prenosila tradiciju, svako u svom vremenu, šta je znao i umeo uradio, doprinoseći da slava te naše velike srednjevekovne države, i u njenoj završnoj fazi despotovine, preživi i dospe do svih nas i omogući nam da u smutnim vremenima, u teškim odlukama, ako ne znamo šta je napred, možemo da se okrenemo, znamo šta je iza nas – kazao je između ostalog Vladimir Davidović, jedan od autora knjige.

Davidović, dr Mileta Radojević i dr Marko Nikolić su priređivači kapitalnog dela koje srpsku javnost prvi put upoznaje sa sagom o sudbini jedne od najdragocenijih hrišćanskih relikvija.

U ovom obimnom zborniku, od gotovo 800 stranica, nalaze se po prvi put prevedeni srpski hagiografski tekstovi koje su pisali očevici događaja, uključujući najstariji koji se čuva u Nacionalnoj biblioteci u Parizu. Knjiga sadrži i prvi put prevedene srednjovekovne dokumente o otimanju oko relikvije nakon pada Smedereva, a koji se zbog važnosti čuvaju u Vatikanu, i u kojima se otkriva kako je, na zahtev despota Đurđa, potvrđena autentičnost moštiju sveca sa najvišeg mesta u crkvi. Knjiga otkriva mnoge do sada neznane ili nepotvrđene činjenice, ali čini i ono što je po mišljenju autora najbitnije – čuva od zaborava jedan od najznačajnijih trenutaka ne u istoriji Smedereva nego čitave Srbije.

Foto: Podunavlje.info

Skorašnji članci

error: Content is protected !!