Mesna zajednica 25. maj proslavila svoj dan

SMEDEREVO, 25. maj 2019 – Nekada veliki praznik ondašnje države ostao je kao naziv jedne od većih mesnih zajednica u Smederevu. Mesna zajednica 25. maj danas je bogatim prigodnim kulturno-umetničkim programom obeležila svoj dan.

Program se odvijao u novootvorenoj sali Mesne zajednice, koja je po prvi put korišćena, mada je zgrada, kako se moglo danas čuti, završena još pre tri godine. Bila je to prilika da meštani 25. maja i njihovi gosti, koji su ispunili salu, vide nastup mladih članova Kulturno-umetničkog društva iz Radinca, a osim tradicionalnih folklornih igara bila je tu i hip hop grupa, tako da je za svakoga bili ponešto.

Zanimljivo je da Mesna zajednica 25. maj nije, kako bi se moglo pomisliti, ime dobila za života onog kome je to bio rođendan i, naravno, tada mnogo slavljeni Dan mladosti. Naime, Smederevo je sve do 1982. godine imalo samo četiri mesne zajednice; Donji grad, Carinu, Slaviju i Leštar. Skupština opštine Smederevo je na zajedničkoj sednici svih već, maja 1982. donela odluku o izmeni i dopuni statuta kojom je utvrđena organizacija mesnih zajednica. Iz MZ Donji grad su izdvojene mesne zajednice Karađorđev Dud i Plavinac, iz MZ Carina mesne zajednice 4. Jul i Papazovac, a i iz MZ Leštar mesne zajednice Ladna Voda i Zlatno Brdo. Katastarska opština Lipe II je tog maja postala Mena zajednica 25. maj i, za razliku od. MZ 4. jul koja je danas Mesna zajednica  Sveti Sava, ime zadržala do danas.

A danas je taj datum i svečano obeležila.

Foto: S.Đ.

error: Content is protected !!