Počinje borba protiv komaraca, prvo – monitoring!

22. maj 2019 – Iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave saopšteno je da se, u cilju sprovođenja programa suzbijanja larvi komaraca na teritoriji centralne Srbije za 2019. godinu, od 21. do 25. maja sprovodi monitoring koji će u prvoj fazi obuhvatiti pet okruga: Podunavski, Braničevski, Pomoravski, Kolubarski i Mačvanski.

Monitoringom se prate larve komaraca, utvrđuje brojnost larvi u staništima, izrađuje mapa postojećih i potencijalnih staništa larvi i mapiraju žarišta, nakon čega će biti sprovedeno i njihovo suzbijanje.

Utvrđivanje brojnosti larvi komaraca i njihovo tretiranje vršiće se u staništima komaraca – priobalje reka, potoci, bare, retenzije i jezera.

Program za suzbijanje larvi komaraca sprovodiće se do 31. oktobra na području 17 upravnih okruga Republike Srbije – centralna Srbija sa pripadajućim gradovima i opštinama, ukupno 99 lokalnih samouprava. Ukupna površina obuhvaćena programom je 20.000 hektara, kao i ostale površine na kojima se pojavi potreba, sve ukupno 25.000 hektara.

Foto/ilustracija: pixabay.com

error: Content is protected !!