EFJ traži pravedne autorske naknade za novinare, UNS jedan od predlagača rezolucije

UNS, 22. maj 2019 – Skupština Evropske federacije novinara (EFJ) zatražila je da novinari dobiju pravednu i proporcionalnu naknadu za svoje tekstove koje koriste izdavači i veb pretraživači. Rezolucijom o autorskim pravima, čiji je jedan od predlagača Udruženje novinara Srbije, podržavaju se ključne odredbe Direktive EU o autorskim pravima koje se odnose na izdavačku industriju i autore u publikacijama čiji se autorski rad koristi i u onlajn sferi.

Udruženje novinara Srbije se izborilo da Rezolucija EFJ-a obuhvati ne samo zemlje Evropske unije, već i zemlje kandidate, saopšteno je danas.

Skupština EFJ-a pozvala je sve evropske zemlje koje nisu usvojile zakone o autorskim pravima, da donesu efikasne zakone koji će pružiti pravičnu i proporcionalnu naknadu novinarima i osigurati da od te direktive korist nemaju samo izdavači, već i novinari.

Međunarodna i Evropska federacija novinara, koje su vodile snažnu kampanju kako bi se izborile za najbolji mogući tekst direktive, podržaće nacionalne kampanje i davati savete o nacrtima zakona zemljama kojima je to potrebno u naredne dve godine.

Skupština je obavezala Upravni odbor EFJ-a da se bori protiv kršenja autorskih prava u kolektivnom stvaranju kao što je slučaj u Španiji, protiv prakse lišavanja autorskih prava kao u Francuskoj i kada prava novinara nisu u potpunosti poštovana kao u Srbiji.

U rezoluciji EFJ spomenuta je i Estonija u kojoj se novinari ne prepoznaju kao autori, mada bi njihova prava trebalo da budu istovetna kao i prava drugih kreativnih autora. Ostali predlagači ove rezolucije su sindikati novinara iz Francuske, Španije, Estonije, kao i Nezavisno udruženje novinara Srbije.

Evropski parlament je 26. marta usvojio Direktivu o autorskim pravima na digitalnom jedinstvenom tržištu sa 348 glasova za, 274 protiv i 36 uzdržanih. Tekst Direktive o autorskim pravima na jedinstvenom digitalnom tržištu podržao je i Evropski savet 15. aprila, kada je 19 zemalja glasalo za, 6 protiv, a tri su bile uzdržane.

Foto/ilustracija: pixabay.com

error: Content is protected !!