Dvostruka duga nad Smederevom

SMEDEREVO, 22. maj 2019 – Kad je današnja popodnevna kiša stala, Smederevci su imali retku priliku da vide dvostruku dugu! U ova doba mobilnih telefona i Interneta, čitava stvar je vrlo brzo postala, što bi se modernim jezikom reklo, viralna.

Postoji verovanje da je dupla duga znak sreće za onoga ko je vidi, ali i mnogo prozaičnije, naučno objašnjenje ovog fenomena.  U teoriji, sve duge su dvostruke, ali pošto je sekundarni pramac uvek slabiji od primarnog,  to se retko može uočiti u praksi. Termin dupla duga se koristi kada su primarne i sekundarne duge vidlјive. Sekundarne duge su uzrokovane dvostrukim odrazom sunčeve svetlosti unutar kaplјica vode. 

Sekundarna duga je po pravilu blaža od primarne, jer više svetla izlazi iz dva odraza u odnosu na jedno i zato što se sama duga prostire preko veće površine neba. Svaka duga reflektuje belu svetlost unutar njenih obojenih traka, ali to je „dole“ za primarnu i „gore“ za sekundarnu. Tamni neosvetljeni deo neba leži između primarnih i sekundarnih lukova i zove se po Aleksandru od Afrodisiasa, naučniku koji je ovaj fenomen prvi opisao.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!