Skupština Udruženja potomaka ratnika 1912-1918.

SMEDEREVO, 21. maj 2019 – Udruženje potomaka ratnika 1912-1918. godine u Smederevu deluju 23 godine i kroz njega je do sada prošlo više od 1.230 članova. Od onih nešto više 100 sada aktivnih većina se danas okupila na godišnjoj skupštini. Nakon intoniranja državne i njihove himne, pesme „Tamo daleko“, i odavanja pošte minutom ćutanja između dve skupštine preminulim članovima, usvojili su izveštaj o prošle godine urađenom i plan za ovu. Planova ne nedostaje, ali ni, na žalost, problema; kao i kod većine drugih sličnih organizacija i ovde su to finansije i neadekvatan prostor za rad.

Aktivnosti kojima se u Udruženju pridaje značaj su obeležavanja godišnjica i organizovanje pokloničkih putovanja. Sve je to, naročito ovo poslednje, skopčano sa za članstvo, najčešće starije, izdvajanjima koja su za njihove skromne penzionerske budžete postala neizvodljiva. Zbog toga se odustalo od nekoliko planiranih putovanja, pogotovo onih u inostranstvo, a aktivnosti su se bazirale na održavanju predavanja i ekskurzijama u zemlji.

Drugi veliki problem s kojim se Udruženje suočava su prostorije za rad. One u kojima sada deluju, u Tržnom centru „Nadvožnjak“, krajnje su neuslovne, za njih inače plaćaju zakup, a u njima je nemoguće raditi zimi zbog hladnoće, leti zbog vrućine, kada pada kiša bolje je biti napolju nego unutra.  Na sve to, a zbog takvog stanja, nadovezali su se i problemi sa strujom, pa je nedavno bila i građevinska inspekcija, koja je sve to konstatovala. U Udruženju se baš zbog toga nadaju da će im Grad izaći u susret i dati im na korišćenje neki drugi prostor, kako bi mogli uopšte da rade, pa i da realizuju za ovu godinu usvojen plan aktivnosti.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!