Site icon podunavlje.info

Preporuka za zaštitu paradajza od sive truleži i plamenjače

GALENIKA/FITOFARMACIJA, 18. maj 2019 – Vremenski uslovi sa čestim padavinama i nešto nižom temperaturom pogoduju pojavi i razvoju sive truleži na paradajzu. Sivu trulež izaziva patogen Botryotinia fuckeliana.

Simptomi se javljaju na plodovima, stablu i listu. Vodenaste pege mogu prstenasto obuhvatiti stablo koje se iznad infekcije suši i propada. Najprepoznatljiviji simptom je truljenje tkiva sa sivom prevlakom sporonosnih organa. Prevelika vlažnost i gustina, nedovoljna osvetljenost pogoduju razvoju bolesti, mehanička oštećenja, kao i povrede od insekata, grinja ili drugih bolesti koje omogućavaju prodiranje patogena u biljno tkivo

Suzbijanje bolesti po pojavi je veoma teško, jer zbog jakog fermentnog sistema uništavaju biljno tkivo tako da i ako preparati eliminišu parazita na izumrlom tkivu dolazi do ponovnog razvoja bolesti.

U proizvodnji paprike treba razlikovati simptome sive truleži od simptoma suve truleži koji su izazvani nedostatkom kalcijuma.

U optimalnim uslovima za razvoj bolesti, a to su vlaga na listu 8-10 časova, relativna vlažnost vazduha 93% i temperatura 12-18°C, preventivno treba koristiti preparat ATLAS u količini od 0,8-1 kg/ha.

Sredstva za ishranu koja sadrže kalcijum – FOLIGAL KALCIJUM ili silicijum – FERTIGALSILIKA utiču na čvrstinu ćelijskog zida i povećanje otpornosti na pojavu sive truleži.

Pojava plamenjače u paradajzu

U plastenicima ima uslova za pojavu plamenjače. Veoma destruktivna i ekonomski najznačajnija bolest,izaziva je Phytophthora infestans i može da napravi štete i do 100%. Simptomi se javljaju na listu, stablu i plodu. Na listu se javljaju vodenaste pege koje se šire i zahvataju ceo list.

U vlažnim uslovima na naličju lista pojavljuje se micelijska navlaka bele boje, za 10-14 dana može doći do potpunog propadanja lisne mase. Na stablu se javljaju tamnozelene vodenaste pege najčešće u sredini stabla jer je tu najveća vlažnost, one ubrzo nekrotiraju, deo biljke iznad zaraženog dela se potpuno osuši. Na plodovima paradajza se u početku primećuju zelenkaste pege koje se povećavaju i prelaze u mrko – braon boju.

SAMSUNG DIGIMAX 360

Optimalna temperatura za ostvarivanje infekcije je 10-15˚C i relativna vlažnost vazduha na granici rosne tačke (90%), stabilnost temperature i vlažnosti vazduha u dužem vremenskom periodu. Razvoju bolesti pogoduje prohladno vreme sa temperaturama 16-25˚C.

Preporuka za suzbijanje plamenjače

U vreme intenzivnog porasta, cvetanja i formiranja plodova kod paradajza kada su najčešće i optimalni uslovi za razvoj bolesti primenjuju se preparati FUZIJA u količini 2,5 l/ha, ALIJANSA u količini 2,5 kg/ha ili NUKLEUS u količini 2,5 l/ha.

Važna napomena: Pre upotrebe preparata obavezno je pročitati uputstvo i ponašati se u skladu sa preporukama!

Foto: Galenika-Fitofarmacija

Exit mobile version