Site icon podunavlje.info

Između Velike Plane i Žabara uveliko se radi na Turskom toku

VELIKA PLANA, 18. maj 2019 – Radovi na gasovodu Turski tok kroz Srbiju zvanično su počeli juče. Međutim, praktično radovi traju već mesec dana. Na području opština Velika Plana i Žabari trasa je raščišćena, u širini od oko pedesetak metara, a između ova dva grada, nedaleko od Donje Livadice spojeno je već oko kilometar cevi, koje će kasnije da budu spuštene u zemlјu.

Obilne kiše i raskvašene oranice skoro onemogućavaju kretanje teških građevinskih mašina i znatno usporavaju radove, tako da već nekoliko dana većina mehanizacije koja je angažovana na ovom građevinskom poduhvatu stoji.

Kada su pre nekoliko meseci radovi na izgradnji Turskog toka najavlјeni u javnosti se često postavlјalo pitanje da li on može da doživi sudbinu Ruskog toka, odnosno da li bi SAD i EU mogle da prisile Bugarsku da ne dozvoli transport gasa preko svoje teritorije.

Ako je suditi po obimu poslova koji se izvode na trasi gasovoda, od Zaječara do Smedereva, izgleda da ta opasnost ne postoji i da je između Moskve i zapadnih prestonica postignut sporazum po kojem one neće ometati ovaj projekat.

Jer, teško je zamisliti da bi se Beograd i Moskva upustili u avanturu da prave gasovod kroz Srbiju ukoliko nisu potpuno sigurni da neće imati problema oko transporta gasa iz Crnog mora, preko Bugarske.

Foto: D. Marić

Exit mobile version